Uniunea Europeană propune o nouă directivă care vine în sprijinul activităților de protejare și conservare a mediului înconjurător. Regulamentul cu privire de proiectarea ecologică a produselor (ESPR) a apărut în contextul în care consumul iresponsabil face ravagii la nivel global. Așadar, autoritățile competente au decis să sporească rata de reparare, reutilizare și reciclare prin implementarea ecodesignului, care are ca principal scop reducerea consumului de energie și resurse.
La nivel european, se fac eforturi continue pentru a preveni risipa, dar și a încuraja consumatorii să recicleze. Primele inițiative vizau aparatele electrice, dar acum procedura s-a extins către alte categorii. Ce presupune mai exact legea, dar și ce trebuie să ai în vedere pentru etapele de reciclare electronice poți afla în rândurile de mai jos.
Proiectarea ecologică și ecodesignul
Directiva ESPR face parte din planul extins al Uniunii de a forma o economie circulară, bazată pe revalorificarea inteligentă a echipamentelor scoase din uz. Propunerea a intrat în vigoare pe 18 iulie 2024 și reprezintă una dintre cele mai importante reglementări europene.
Societatea consumerismului și-au pus deja amprenta asupra resurselor naturale. Așadar, implementarea ecodesignului a venit ca o soluție de lungă durată. Obiectivul pe care îl are în vedere este utilizarea inteligentă a produselor. Încă din faza de proiectare, se iau în considerare principiile de siguranță a mediului înconjurător. Așadar, în etapa de dezvoltare a conceptului se aleg materiale care sunt reciclabile sau sau obținute din surse sustenabile.
Cum trebuie să arate un produs durabil
Cele mai citite articole
Te întrebi cum arată mai exact un produs durabil? Ei bine, conform noilor reglementări, trebuie să:
- Aibă o rezistență mai bună la șocuri mecanice și factori de uzură.
- Folosească mai puțină energie și implicit să aibă un impact mai redus asupra naturii.
- Conțină piese care pot fi ușor dezasamblate și reparate în cazul în care e necesar.
- Integreze materiale sustenabile
În cazul echipamentelor electrice, de exemplu, durata de viață depinde de complexitatea și de calitatea componentelor. Din această cauză multe echipemente electrice ajung prea repede în stadiul de deșeuri electrice și electronice (DEEE).Procesul de colectare deee e încă anevoios, iar statisticile îngrijorătoare. Responsabilizarea producătorilor este prima etapă, iar educarea și conștientizarea consumatorilor finali este al doilea pas pentru o planetă cu mai puține deșeuri.
Beneficii pentru consumatori
Ecodesignul oferă numeroase beneficii pentru consumatori precum:
- Reducerea costurilor pentru întreținere – Produsele proiectate sustenabil sunt adesea mai durabile și necesită mai puține reparații sau înlocuiri. De asemenea, gradul sporit de eficiență energetică pe care îl prezintă ajută la reducerea facturilor la utilități.
- Îmbunătățirea calității aerului – Ambalajele ecologice și designul ergonomic contribuie la un mediu mai sănătos și mai sigur pentru consumatori. Expunerea constantă la substanțe toxice și materiale periculoase poluează aerul și prezintă riscuri asupra organismului.
- Sporirea calității și performanței în timp – Designul orientat către utilizator și materialele de calitate înaltă contribuie la o experiență mai satisfăcătoare. Pentru a ușura decizia de cumpărare, dar și a încuraja consumul responsabil, se vor introduce pașapoartele digitale pentru produse.
Ce trebuie să știi dacă ești producător
Noile reglementări arată și modalitățile prin care IMM-urile sunt ajutate să integreze în lanțul lor valoric sustenabilitatea, din punctul de vedere al mediului, inclusiv eficiența energetică, să respecte cerințele referitoare la proiectare ecologică; printre aceste modalități sunt precizate investiții în infrastructura fizică și digitală, acces la finanțare și acordarea de avantaje fiscale.
Indiferent că ești consumator sau producător, nu ezita să contribui direct la construirea unui viitor mai bun pentru generațiile următoare!