Istoria si originile caselor de amanet – cum au aparut si cum s-au dezvoltat?

Istoria si originile caselor de amanet – cum au aparut si cum s-au dezvoltat?

Istoria amanetului se intinde pe mii de ani. Nevoia de bani rapizi a fost o problema comuna si raspandita in toate timpurile si partile lumii. In mod similar, efortul a fost intotdeauna cel mai simplu mod de a rezolva aceasta nevoie, problema a fost rezolvata prin amanetarea de obiecte personale de valoare pentru un imprumut in numerar. Daca in prezent este disponibila si varianta de amanet non stop in trecut casele de amanet erau ceva mai selective si nu toti aveau acces la ele. Cu toate acestea, inca de la aparitie, casele de amanet au avut aceleasi reguli.

Regulile caselor de amanet ramase intacte

De-a lungul istoriei, casele de amanet au acordat imprumuturi monetare in schimbul obiectelor de valoare. Aceste elemente (obiecte personale amanetate) trec apoi in mainile creditorului pentru o perioada contractuala de timp in care proprietarul articolului poate rambursa imprumutul in numerar, plus o suma de dobanda, pentru a-si recupera activele. 

Daca nu se poate plati la timp si sa se recupereze din nou articolul, brokerul are dreptul de a vinde articolul unui alt cumparator. Casele de amanet functioneaza la nivel national, rafturile lor fiind pline cu o varietate de articole, de la cele mai obisnuite la cele de necrezut. 

Cele mai citite articole

Fiecare are propria istorie si trecut. Casele de amanet au aparut pentru prima data in China antica in urma cu mai bine de 3.000 de ani ca metoda de acordare a imprumuturilor pe termen scurt taranilor. Unii creditori au functionat independent, dar in timp majoritatea acestor afaceri au fost efectuate prin intermediul magazinelor de amanet. 

Ulterior, casele de amanet au prosperat in Grecia antica si Roma, oferind comerciantilor o modalitate de a obtine mici magazine din tara. In evul mediu, unele restrictii au fost impuse colectarii dobanzilor de catre Biserica Catolica, oprind cresterea caselor de amanet. Aceste norme au fost relaxate in secolele al XIV-lea si al XV-lea in Europa, iar creditul pe termen scurt a devenit o forma importanta de finantare a activitatilor comerciale si de acordare a unui ajutor temporar celor saraci. Familii importante, cum ar fi cele din Anglia si din Italia au ajuns sa fie cunoscuti sub numele de familii de creditori de bani. 

Cele mai importante motive pentru care se apeleaza la amanet

Cei care apeleaza la amanet o fac de obicei pentru ca bancile refuza sa le acorde credit si pentru ca nu au timpul necesar pentru a astepta ca bunurile pe care le au sa se vanda, mai ales daca este vorba de sume mari. Atunci cand bunurile sunt duse la amanet banii se obtin pe loc. In schimb, cand sunt puse pe internet la vanzare, persoana in cauza va trebui sa astepte mult si bine pana cand cineva va suna dupa produs si uneori este nevoie de mai multe discutii sau chiar au loc negocieri pentru ca cel care cumpara doreste cu siguranta sa obtina cele mai bune rezultate si sa achite cel mai mic pret pentru bunul cumparat.

Cele mai citite articole