Îndepărtarea molarilor de minte – Ghidul complet al procedurii

Îndepărtarea molarilor de minte – Ghidul complet al procedurii

Ai aflat că trebuie să-ți îndepărtezi molarul de minte și te simți puțin neliniștit? Ești în căutarea unui ghid care să te ajute să înțelegi mai bine procedura și să te pregătești pentru intervenție? Ai nimerit unde trebuie! În acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre îndepărtarea molarilor de minte, de la motivele pentru care aceștia trebuie extrași, până la procesul de recuperare.

De ce trebuie să îți îndepărtezi molarul de minte?

Molarul de minte, cunoscut și sub denumirea de al treilea molar, este ultimul dinte care erupe în cavitatea bucală, de obicei între vârsta de 17 și 25 de ani. Cu toate acestea, în unele cazuri, erupția acestora poate cauza probleme, cum ar fi:

 • Lipsa de spațiu: Dacă cavitatea bucală nu are suficient spațiu pentru a găzdui molarul de minte, acesta poate împinge dinții învecinați, provocând durere și dezechilibre dentare.
 • Poziție greșită: Molarul de minte poate erupe într-un unghi greșit, ceea ce poate duce la probleme de ocluzie și afectarea celorlalți dinți.
 • Pericoronarita: Acest termen se referă la inflamarea gingiei din jurul molarului de minte, cauzată de erupția incompletă a acestuia. Poate duce la durere, umflare și infecții.

Din aceste motive, medicul stomatolog poate recomanda extracția molarilor de minte.

Cum se efectuează procedura de îndepărtare a molarilor de minte?

Cele mai citite articole

În funcție de complexitatea cazului tău, extracția molarilor de minte poate fi efectuată de către un medic stomatolog sau un chirurg maxilo-facial. Procedura constă în următoarele etape:

 • Consultația inițială: Medicul va evalua starea molarilor de minte prin intermediul unei radiografii panoramice și va stabili dacă extracția este necesară.
 • Anestezia: Înainte de începerea procedurii, vei primi anestezie locală pentru a nu simți durere în timpul extracției. În unele cazuri, se poate opta pentru anestezie generală sau sedare conștientă.
 • Extracția: Medicul va efectua o incizie în gingie pentru a expune molarul de minte și osul în care este înglobat. Dacă este necesar, osul va fi îndepărtat, iar dintelui va fi extras în întregime sau în bucăți, în funcție de situație.
 • Închiderea rănii: După extracție, medicul va închide rana cu ajutorul suturilor resorbabile și va aplica o compresă de tifon pentru a controla sângerarea.

Ce te așteaptă după procedură?

După îndepărtarea molarilor de minte, este normal să experimentezi un anumit grad de disconfort, umflare și sângerare. Următoarele sfaturi te vor ajuta să te recuperezi mai repede:

 • Repaus: Odihnește-te în primele 24 de ore de la extracție și evită eforturile fizice intense.
 • Gheață: Aplică pungi cu gheață pe zona afectată pentru a reduce umflarea și durerea.
 • Medicație: Urmează recomandările medicului cu privire la administrarea analgezicelor și antiinflamatoarelor.
 • Alimentație: Consumă alimente moi și evită alimentele dure sau picante care pot irita zona.
 • Igiena orală: Menține o bună igienă orală, dar evită periajul în zona extracției pentru câteva zile.

Când să consulți medicul?

Recuperarea după îndepărtarea molarilor de minte ar trebui să fie relativ rapidă, iar majoritatea simptomelor să se amelioreze în câteva zile. Cu toate acestea, dacă observi următoarele simptome, este important să consulți medicul sau să te adresezi unui cabinet care oferă servicii de urgențe stomatologice:

 • Sângerare persistentă: Dacă sângerarea nu se oprește în primele 24 de ore de la extracție, contactează medicul.
 • Durere severă sau umflare care nu se ameliorează: Acestea pot fi semne ale unei infecții sau ale unei complicații numite alveolită uscată.
 • Febră sau frisoane: Aceste simptome pot indica o infecție și necesită tratament.

Concluzie

Îndepărtarea molarilor de minte poate fi o procedură necesară în anumite cazuri, pentru a preveni problemele dentare și a menține sănătatea orală. Acum, că ai parcurs acest ghid complet, ar trebui să te simți mai pregătit și mai încrezător înainte de procedură. Dacă ai întrebări sau preocupări, nu ezita să discuți cu medicul stomatolog pentru a obține informațiile și suportul de care ai nevoie.

Cele mai citite articole