Securitatea și sănătatea în muncă sunt mereu pe primul plan, indiferent de proiecte, de amploarea lor, de domeniile în care se derulează acestea. Autoritățile sancționează drastic firmele care respectă legislația și nu se asigura că muncitorii sau angajații își pot desfășura activitatea într-un mediu care să nu le pună în pericol sănătatea și securitatea.
De mai bine de 10 ani legislația noastră impune existența unui curs ssm pentru a deveni coordonator pentru orice proiect, în fazele de proiectare și de execuție. Coordonatorul de Securitate și Sănătate în Muncă își preia atribuțiile imediat după desemnarea să de către manager sau beneficiarul de proiect. El trebuie să aibă experiență, să cunoască toate schimbările legislative, să fie în stare să evalueze situații și cazuri și să stabilească dacă au fost întocmite toate condițiile cerute de legile aplicabile.
Pentru fazele de proiectare coordonarea ssm presupune și elaborarea de planuri de securitate și sănătate, de dosare de intervenții, dar și deschiderea registrelor de coordonare. La execuția proiectului coordonatorul SSM va verifica existența declarației prealabile semnate și aduse la cunoștință celor vizați, dar și transmiterea să către ITM cu cel puțin 30 de zile înainte de a exista lucrări în desfășurare. De aceea este foarte important de știut cum se face instructajul SSM.
Cele mai citite articole
E bine de știut că în atribuțiile coordonatorului SSM se pot regăsi și verificarea planurilor proprii ale contractorului general și ale subcontractorilor, coordonarea și verificarea instructajului făcut personalului pe linie de securitatea muncii, coordonarea cercetatii accidentelor de muncă apărute și înregistrarea lor, ținerea evidențelor accidentelor existente.
De obicei e recomandat să alegeți coordonatorii SSM din firme cu experiență specializate în astfel de activități, coordonatori cu experiență vastă, studii superioare și pregătire de specialitate în domeniul respectiv, pregătire actualizată la trei ani cel puțin.
E important de reținut că securitatea și sănătatea în muncă în orice proiect nu sunt negociabile și trebuie supravegheate cu mare atenție și cu răspundere pentru evitarea oricăror accidente și eficientizarea lucrului la proiectul respectiv. Pentru cei care neglijează angajarea unor coordonatori SSM legea impune amenzi dure și pedepse care cad sub incidența Codului Penal.