Grilele inerțiale pentru sistemele de ventilație

Un rol important în distribuția și controlul fluxurilor de aer îl joacă și elementele auxiliare ale sistemelor de ventilație, pe care de multe ori nici nu le observăm, motiv pentru care de multe ori ni se pare că nu afectează foarte mult microclimatul din spațiile interioare ale unui imobil, dar nu este deloc așa! 

Ce trebuie să știi despre grila gravitațională

Cea mai vizibilă parte a unui asemenea sistem este cel mai adesea grătarul de ventilație, al cărui mecanism este foarte simplu, dar foarte important pentru buna funcționare a sistemului de ventilație. Chiar ar trebui acordată importanța pe care o merită grilei de aerisire!

Grila gravitationala de exterior cu deschidere la suprapresiune funcționează ca o supapă de reglare a aerului și concomitent de protecție. Debitul de aer ce ajunge la grila respectivă nu poate trece decât într-o singură direcție. Grilele gravitaționale sunt potrivite pentru sistemele de ventilație prin evacuare.

Grila de ventilație gravitațională este anume concepută pentru a îmbunătăți și a distribui corect fluxul de aer din încăperi. Este o parte integrantă a sistemelor de ventilație și este utilizată pentru a închide la nevoie o conductă de aer sau, din contră, pentru a o deschide. În timpul funcționării ventilatorului sistemului, jaluzelele mobile a grilei sunt în poziție deschisă, deoarece sunt afectate de fluxul de aer care trece prin grătar. Când ventilatorul încetează să se mai rotească, lamelele se închid, procesul având loc independent, sub influența legii gravitației.

Grilele gravitaționale pot fi utilizate atât în ​​spații rezidențiale, cât și în spații industriale. Datorită designului lor modern, formei simple și unei palete largi de culori (se pot vopsi după dorință!), grilajele se vor potrivi armonios în orice exterior, chiar pot servi ca element decorativ, nu doar ca accesoriu discret de fațadă.

Grila gravitațională de ventilație este montat deasupra orificiului de ventilație realizat în perete. Este fixat ferm de suprafața peretelui dinspre exterior. Pentru o eficiență mai mare, marginile grilei care vin în contact cu peretele trebuie așezate împreună cu un material de etanșare bun, deoarece acesta va ajuta la evitarea infiltrării din exterior spre interior a aerului chiar dacă lamelele sunt închise. 

Cele mai citite articole

Acest accesoriu (grila gravitațională) poate fi și o supapă de reținere a aerului, deoarece atunci când ventilatorul încetează să mai funcționeze, dispare și tirajul manifestat în sistemul de ventilație. Prin urmare, sarcina sa este de a preveni pătrunderea fluxului de aer din exterior, cu atât mai mult cu cât acesta de multe ori este saturat cu diverse mirosuri neplăcute, noxe periculoase pentru sănătate sau chiar picături de apă.

Grilele inerțiale de tip jaluzele trebuie încorporate ferm în tubulatura de ventilație. Proiectarea unei astfel de grile gravitaționale de ventilație este una simplă, dar eficientă. Un asemenea element minimalist constă dintr-un cadru din aluminiu, pe suprafața frontală a căruia găsindu-se atașate lamele orizontale ce își schimbă unghiul de înclinare în funcție de puterea fluxului de aer care trece printre ele.

Există grile inerțiale externe de formă standard, pătrate, dar și de alte forme interesante (rotunde sau chiar triunghiulare) care se pot vopsi ulterior în culoarea dorită.

Culoarea de bază a grilei de ventilație gravitațională este albă. Grila metalică este vopsită ca o protecție suplimentară a acesteia împotriva factorilor externi care pot deteriora aspectul său plăcut și eficiența sa pe termen lung.

Avantajele oferite de o grilă gravitațională:

  • prin reglarea fluxului de aer are un efect benefic asupra microclimatului dintr-o incintă care beneficiază de un sistem de ventilație;
  • are o calitate bună ce îi conferă durabilitate în utilizare;
  • materialul din care este confecționată o grilă gravitațională metalică are proprietăți anticorozive;
  • poate funcționa corect și în condiții climaterice extreme;
  • este absolut silențioasă;
  • nu consumă energie pentru a funcționa, deoarece efectul asupra lamelelor grilei dat de fluxul de aer se bazează pe legea gravitației.

Ai nevoie și tu de o grilă gravitațională? O poți comanda chiar acum de pe tcromania.com!

Cele mai citite articole