Factoring-ul sau finanțarea facturilor sau transformarea facturilor în lichidități reprezintă practica unei firme care vinde o factură unei alte companii pentru un discount. Partea terță care achiziționează datoria este numită „factor”, adică o bancă sau o instituție specializată (cum este Instant Factoring) care, în schimbul unui preț, plătește în avans sau la scadență clientului (aderentului) contravaloarea creanțelor cesionate considerate eligibile.
Firma care vinde datoria va obține bani cash cât mai rapid pentru a satisface o nevoie imediată de numerar sau pentru a gestiona riscul de credit.
Un termen mai precis utilizat pentru acest proces este „finanțarea creanțelor”, deoarece este vorba de împrumuturi bazate pe active. Pe scurt, factoring-ul funcționează într-un mod care vă permite să transformați facturile neplătite în numerar pentru afacerea dvs.
Cum funcționează Factoring-ul
Facturile restante sunt vândute unui „factor” care plătește o sumă forfetară către distribuitor. Banii pe care îi primește distribuitorul firmei dvs. pot fi folosiți imediat ca fond pentru lucruri urgente precum salarii sau finanțări necesare dezvoltării firmei. Această practică este deosebit de utilă atunci când firma dvs. se confruntă cu facturi cu termene de plată impuse de distribuitori (de 30, 60, 90 de zile sau chiar mai lungi) și aveți nevoie rapidă de numerar.
Cele mai citite articole
Totuși „factorul” nu va împrumuta banii oricum. Va trebui ca între firma dvs. și distribuitorii/ debitorii propuși spre finanțare să existe contracte ferme cu termene de plată sau comenzi ferme cu termene clare.
Deși factoring-ul are o componentă de finanțare a capitalului circulant, el nu reprezintă o creditare propriu-zisă, fiind asimilat prestării de servicii. Vânzarea de creanțe/ facturi se efectuează contra cost (dobânda aferentă finanțării și comisionul aferent serviciilor) și generează lichiditate imediată. Serviciile conexe finanțării includ asigurarea la riscul de neplată, administrarea creanțelor și colectarea acestora.
Compania de factoring verifică valabilitatea facturii. Odată primită confirmarea că factura ta este eligibilă, „factorul” aprobă linia de credit cu rata convenită (de obicei 80% -90% din valoarea facturii) minus asigurarea de credit și comisioanele. Compania de factoring colectează apoi soldul facturii de la client. Clientul va plăti soldul facturii direct societății de factoring în locul furnizorului. Compania de factoring returnează apoi soldul plătit afacerii care a facturat.
Statul român stimulează băncile să ofere servicii de factoring
Factoring-ul este un serviciu bancar folosit deja și în România, prin care o firmă care are de încasat facturi vechi de la clienți poate să dispună mai repede de acei bani. Din vara acestui an, statul, prin programul IMM Factor și prin garanții de la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, stimulează băncile să ofere servicii de factoring firmelor. Este vorba despre un nou program cu garanții de stat agreat de Guvern, prin care societățile își vor putea primi imediat 80% din valoarea facturilor la termen.
Dacă un comerciant are o livrare de bunuri și servicii de 1 milion de lei cu termen de plată la 30 luni de zile, el poate merge imediat la bancă sau firma de factoring să ceară 80% din valoarea facturii, respectiv 800.000 de lei, până la plata facturii de către client. Statul garantează finanțatorului 50% din valoare, respectiv 400.000 de lei. Astfel, banii circulă mai repede în economie și se evită riscul de neplată și de acumulare de arierate.