Este interzis bătutul covoarelor?

Multă lume care locuiește la bloc se interesează dacă este interzis bătutul covoarelor lăn clădirile rezidențiale cu mai multe apartamente. Indiferent dacă este vorba de covoare simple sau covoare reversibile, de covoare mici sau mari, răspunsul este același: până în prezent nu există în vigoare nicio astfel de lege, dar cu toate acestea există dispoziții ferme privitoare la programul de liniște zilnic pe care locatarii trebuie ca să îl respecte.

Tulburarea liniștii publice prin bătutul covoarelor

Din Legea nr 61/1991 actualizată, aflăm de la articolul 2 alineatul 2 punctul 26 că este interzisă cu desăvârșire tulburarea liniştii locatarilor între orele 22 p.m. – 8 a.m. şi 13- 14 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical producător de zgomot în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora. Aceia care nu respectă aceste prevederi legale sunt pasibili de aplicarea unor amenzi contravenționale ce pot merge de la 500 şi 1500 de lei.

Mai mult decât atât, chiar și în afara orelor de linişte nu se poate face orice ne taie capul. În lege se spune foarte clar la punctul 25 din același articol faptul că tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă se pedepsește tot contravenţional, doar că amenda este ceva mai redusă, fiind cuprinsă între de la 200 de lei la 1000 de lei, în raport de gravitatea faptei (în conformitate cu articolul 3 din lege).

Să revenim la covoarele din casă: aspirare sau bătut afară?

Cele mai citite articole

Înainte de 1989 nu toată lumea avea aspiratoare electrice, iar modelele de pe atunci (vă mai amintiți de cele marca “Ideal”?) oricum nu erau așa de puternice ca acum, deci barele de bătut covoare și alte textile (draperii, carpete, pături groase) chiar erau necesare.

Cei născuți înainte de Revoluție au prins vremurile când se dădea cu mătura de paie peste covoare în cursul săptămânii, iar la final de săptămână acestea se băteau cu forță de către bărbați.

Mai mult decât atât, iarna, cand ningea abundent (ehei, zăpezile de altădată!), covoarele de iută sau lână, tradiționale sau persane, cusute manual la război sau cu utilaje mecanice speciale, se scoteau și se așterneau pe stratul de omăt imaculat, se băteau temeinic și apoi se frecau la fel de sârguincios pentru împrospătarea lor cu zăpadă.

Mai exista și varianta curățării în casă cu apă și oțet, pentru că soluții de igienizat sau scos pete de pe covoare nu prea existau pe timpul lui Ceaușescu. Se frecau pur și simplu cu o perie și așa se împrospătau culorile de pe covoarele scumpe persane.

Acum există aspiratoare performante, firme de curățat specializate, soluții pentru mochete și covoare redutabile etc. În concluzie bătutul covoarelor nu se mai justifică.

Mai mult decât atât, s-au inventat și covoarele reversibile. Originalitatea covoarelor cu două fețe stă în designul lor, care permite celui ce îl deține ca să transforme ușor și rapid interiorul unei camere prin simplul fapt al întoarcerii covorului pe cealaltă parte. În plus, această caracteristică este foarte convenabilă și pentru curățarea respectivului covor, ceea ce va permite să se prelungească intervalul de timp între două curățări. Covoarele reversibile pot fi destul de subțiri, ușoare, dar rezistente și plăcute la atingere. Cine mai are nevoie de a-și bate covoarele afară în aceste condiții?

Cele mai citite articole