Pentru majoritatea unităților cu bucătării proprii, aceasta este principala categorie de dotări profesionale. Echipamentele termice sunt necesare pentru pregătirea felurilor diverse de mâncare, inclusiv pentru gătirea produselor de patiserie și cofetărie. Le găsești pe toate la prețuri promoționale, de sărbătoare, cu reduceri de până la 30% în această perioadă a anului la TC Romania Crown Cool.
Prelucrarea termică a alimentelor, un proces complex ce nu poate fi ignorat
În sectorul HoReCa, prelucrarea termică se aplică în mai multe moduri și în scopuri diferite.
Cu toate acestea, funcția pentru care este cel mai frecvent utilizat acest proces și unde importanța sa este cea mai mare, se referă la eliminarea microorganismelor periculoase pentru sănătatea umană și a celor care provoacă deteriorarea alimentelor.
Aproape toate produsele alimentare sunt supuse unui tratament termic într-un grad mai mic sau mai mare. În funcție de procesul termic utilizat în acest proces (gătit, prăjit, iradiere în infraroșu și cu microunde, tratament cu abur, convecție), se disting diferite tipuri de echipamente profesionale în sfera gastronomică.
De asemenea, prelucrarea cu ajutorul căldurii joacă un rol important în inactivarea enzimelor și reducerea reacțiilor de deteriorare, precum ar fi râncezirea și înnegrirea alimentelor.
Prelucrarea termică a alimentelor implică trei perioade distincte: încălzire, timp de expunere și răcire. Indiferent ce tip de tratament termic (rece, cald) alegem, va exista întotdeauna o anumită pierdere a valorii nutriționale.
Toate au importanță în tipul de reacții care vor avea loc în interiorul alimentelor respective, dar trebuie subliniat faptul că intensitatea căldurii în perioada de expunere este aceea care influențează cel mai mult și ceea ce caracterizează esențial tipul de procesare al alimentelor utilizat.
Un proces de tratament termic de calitate slabă poate duce la intoxicații alimentare și la diverse infecții intestinale. Tratamentul termic trebuie să asigure atingerea anumitor temperaturi anume stabilite de normele în vigoare.
Cu toate acestea, tratamentul termic prea lung și intens al produselor alimentare prezintă anumite dezavantaje care nu trebuie nici ele ignorate. Când sunt încălzite, unele vitamine (în special vitamina C) sunt distruse, mineralele se pierd, un număr de aminoacizi se descompun, grăsimile sunt oxidate, valoarea biologică a proteinelor produsului scade.
Vitaminele, dintre toți nutrienții, prezintă cea mai mare sensibilitate la condițiile utilizate în timpul tratamentului termic. Apar pierderi de vitamine și de 60 – 80%.
Cele mai citite articole
Un alt tip de tratament termic este răcirea. Pentru a păstra calitatea produselor și a prelungi durata lor de valabilitate, se folosesc, spre exemplu, echipamente speciale de congelare prin șocuri.
În cazul încălzirii și răcirii produselor alimentare, aceste faze de prelucrare termică ar trebui să fie cât mai rapide posibil, astfel încât deteriorarea alimentelor să fie minimă.
În concluzie, putem spune că prelucrarea termică este abilitatea de a selecta cea mai bună combinație de timp și temperatură care trebuie aplicată fiecărui aliment în parte.
Echipamentele termice utilizate în cazul prelucrării la cald a alimentelor sunt împărțite în următoarele mari tipuri:
– mașini de gătit: pe gaz, electrice, cu inducție, convecție;
– cuptoare combinate: dispozitive multifuncționale care combină funcțiile unui aragaz, friteuză, cuptor, tigăi electrice;
– echipamente de prăjit tip grill sau friteuze profesionale;
Există, de asemenea, aparate termice suplimentare, care sunt opționale pentru bucătărie: încălzitoare pentru alimente (cuptoare cu microunde sau convenționale), friteuze, echipamente pentru gătit orez, aparate pentru clătite etc.
Orice s-ar spune, când ne gândim la echipamente termice de gătit, cuptorul este acela care ne vine primul în minte.
Cuptorul gastronomic, de exemplu este un dispozitiv care efectuează tratamentul termic al produselor în conformitate cu un anumit program setat de către utilizator. Cu acest echipament puteți găti carne sau pește, legume aburite și chiar produse de patiserie. Este deja dificil să ne imaginăm bucătăria HoReCa modernă chiar și într-o cafenea fără o astfel de dotare.
Intră pe tcromania.com pentru a alege de acolo echipamentele de prelucrare termică de care ai nevoie în afacerea ta!