Cum să scapi de tulburările de somn în perioada examenelor sau a proiectelor importante

Cum să scapi de tulburările de somn în perioada examenelor sau a proiectelor importante

Perioadele aglomerate, cu examene importante sau proiecte de finalizat pe ultima sută de metri, vin de cele mai multe ori la pachet cu mult stres, oboseală și insomnii. Dacă nu știi să gestionezi cât mai bine astfel de perioade, poți ajunge chiar și în pragul unui burnout care îți va afecta nu doar somnul, ci și motivația, calitatea vieții și relațiile cu cei din jurul tău.

Cu ce tulburări de somn te poți confrunta în perioadele aglomerate?

Episoadele de insomnie sunt comune printre persoanele care traversează perioade aglomerate. La fel și somnul agitat, caracterizat de treziri frecvente sau de sindromul picioarelor neliniștite. Tulburările de ritm circadian apar și ele destul de frecvent în cazul persoanelor cu multe responsabilități pe cap. Ritmul circadian reprezintă ciclul natural de somn și de trezire al organismului. În perioadele stresante, pline de examene și proiecte, programul de somn poate fi perturbat, iar acest lucru se reflectă și într-un dezechilibru al ritmului circadian. Adormitul la o oră târzie sau trezitul de dimineata, cu noaptea în cap, îți va afecta nu doar nivelul de energie, ci și productivitatea.

Este important de precizat faptul că aceste tulburări de somn se manifestă de cele mai multe ori nu doar pe durata perioadelor aglomerate, ci și după terminarea examenelor sau finalizarea proiectelor importante. Există totuși câteva lucruri pe care le poți face pentru a scăpa de aceste probleme înainte de a-ți afecta pe termen lung calitatea somnului.

Cum te poți bucura de un somn odihnitor în perioadele aglomerate?

Cele mai citite articole

Primul lucru pe care îl poți face pentru a te asigura că nu vei sacrifica somnul pentru examene sau proiecte de la job este să te organizezi mult mai bine. Poate fi provocator să găsești un echilibru între viața personală și lucrurile pe care le ai de făcut într-o perioadă aglomerată, însă cu puțin efort, vei reuși. Scrie pe o hârtie toate task-urile și prioritizează-le. Începe cu ce e mai dificil și lasă task-urile ușoare la final, ca un fel de recompensă. La finalul zilei vei fi mult mai liniștit, știind că ai scăpat de ce era mai greu și așa eviți și câte un vis lucid legat de deadline-uri sau examene dificile, care îți dau palpitații noaptea. 

Rutina este sfântă mai ales în perioadele aglomerate. Respectă-ți programul de somn și fă-ți timp pentru tine și pentru activitățile care te ajută să scapi de stres și să te relaxezi. Iar ca să îți fie mult mai ușor să adormi, creează-ți un mediu propice pentru somn. Asigură-te că în dormitor e liniște și întuneric, iar patul e pregătit pentru un somn odihnitor, de la saltea până la perne și lenjerie de pat.

Dacă știi că urmează o perioadă stresantă în viața ta, sfatul nostru este să începi de pe acum să te organizezi cât mai bine și să îți conturezi o rutină potrivită pentru zilele aglomerate. În acest mod nu vei sacrifica odihna și te vei bucura de un nivel ridicat de energie în fiecare dimineață.

Cele mai citite articole