Laptopul nostru merge cu noi peste tot. Dacă îl folosim și pentru muncă, dar și pentru uz personal, atunci un program antivirus este obligatoriu să avem. Ar trebui să ne ținem datele personale foarte bine protejate, însă pe care și cum să îl alegi pe cel mai bun? În rândurile de mai jos, noi vom încerca să răspundem la această întrebare.

Internetul a acaparat din ce în ce mai mult viețile tuturor. Vrem, nu vrem, ne petrecem mult timp în mediul online; fie pe telefon, prin mesaje sau apeluri, fie pe laptop, prin tabele de Excel și documente, fie pe calculator, ascultând poate podcasturi sau urmărind filme. Pentru că “oferim” atât de multe putere dispozitivelor acestea mici din viețile noastre, ar trebui să considerăm să investim într-un program antivirus de foarte bună calitate. Astfel, vom știi cu siguranță că suntem protejați în orice s-ar întâmpla, iar datele noastre personale și ale cardurilor pe care le folosim sunt doar pentru noi.

În primul rând, atunci când alegi un software antivirus, ar trebui să iei în considerare protecția pe care o oferă – asta e cea mai importantă. Nu toate programele “protejează” la fel. Există multe amenințări în mediul online, așa că unele programe te pot proteja de unii viruși, dar nu de toți.

În al doilea rând, ar trebui să verifici dacă acel software antivirus poate fi funcțional pe computerul tău. Dacă ai alte programe de software care ar putea intra “în conflict” cu cel de antivirus, atunci acesta din urmă s-ar putea să nu fie compatibil cu dispozitivul tău.

Cele mai citite articole

În al treilea rând, ar trebui să iei în considerarea simplitatea instalării. Dacă necesită abilități de programator, atunci nu prea ar fi practic. Nu suntem cu toții specialiști în calculatoare, așa că atât procesul instalării pe calculator, cât și actualizarea ulterioară ar trebui să fie simple, directe, fără să necesite prea mulți pași sau timp. După achiziționarea lui, ar fi ideal să nu aibă actualizări frecvente, care să te deranjeze lună de lună.

În al patrulea rând, îți recomandăm să ai grijă și ce site-uri accesezi. Cu toții am făcut cel puțin o dată cumpărături online, în ultimul an, așa că ai cu siguranță memorate detaliile unui card în calculatorul tău. Mai mult, probabil navighezi pe el și în timpul liber. Ar trebui să ai grijă ce adrese accesezi. Sunt o grămadă de website-uri “nesigure” care de abia așteaptă să le dai cât mai multe informații despre tine. Dacă vrei, de exemplu, să urmărești filme online sau poate să joci jocuri de cazinou online, îți recomandăm să alegi întotdeauna platforme de încredere, cum ar fi spre exemplu HBO sau PokerStars. Acestea iau în serios protejarea datelor clienților lor și folosesc mai multe metode de securitate.

În al cincilea rând, programul ales ar trebui să ofere o protecție completă, pe toate domeniile, pentru toate tipurile de fișiere și pentru toate elementele unui computer care ar putea fi supuse unui atac. Acest program ar trebui să fie capabil să detecteze un cod “malicios” încă din primele stadii, fără să apuce să se răspândească în computerul tău.

În general, programele antivirus pe care le poți descărca gratis de pe internet nu oferă o protecție completă și uneori sunt și ineficiente. De aceea, dacă ții la datele tale personale, ar fi bine să investești într-un program ceva mai scump – eventual cu o abonare pe viață – sau poți plăti pentru început o lună sau un an, să vezi exact dacă merită să cumperi acel produs sau nu. Dacă ai două dispozitive pe care le folosești și unul este de la locul de muncă, cel mai probabil compania se ocupă cu protecția datelor pe acela. Dacă îți folosești laptopul personal doar pentru navigare pe internet pentru relaxare, atunci un program standard de protecție a datelor ar trebui să fie suficient.

În concluzie, programul antivirus pe care îl alegi trebuie să fie unul raportat la cerințele tale. Nu are rost să investești într-unul complex și scump dacă nici nu petreci foarte mult timp la calculator. Dacă însă ai multe informații private salvate în laptop, investiția merită.

Cele mai citite articole