Cum iti alegi cosul de gunoi pentru bucatarie?

Cum iti alegi cosul de gunoi pentru bucatarie?

Spre deosebire de cosurile de gunoi din alte incaperi, cosurile de gunoi din bucatarie contin deseuri de tot felul (resturi alimentare, coji, praf), de aceea trebuie să te asiguri de faptul că alegi un cos de gunoi pentru colectare selectiva deseuri organice, un cos de gunoi care să fie practic si adaptat nevoilor si cerintelor fiecarei gospodarii in parte. Ce capacitate alegi? Ce tip de deschidere? Ce material? Mai multi factori sunt de luat in considerare, factori asupra carora ne vom opri chiar acum.

Sistemul de deschidere

Deschiderea unui cos de gunoi poate fi de mai multe tipuri, necesitand sau nu contact:

Cu pedala – cu o simpla apasare a piciorului, poti deschide capacul cosului de gunoi, ceea ce este ideal daca ai mainile ocupate. Cosul de gunoi cu pedala este ideal este in egala masura igienic deoarece nu este necesar contactul manual cu cosul de gunoi. Exista actualmente pe piata modele de cosuri de gunoi in diferite modele si forme, din plastic sau inox.

Tactile – este de ajuns sa atingi cosul de gunoi cu degetul pentru a se deschide. Deschiderea sa nu necesita niciun fel de efort din partea utilizatorului si acest sistem limiteaza considerabil contactul cu cosul de gunoi.

Cele mai citite articole

Cos de gunoi incorporabil – daca nu dispui de spatiu suficient pentru un cos de gunoi atunci un cos de gunoi incorporabil nu va ocupa loc, va fi aproape invizibil.

Capacitatea interioara

Vei gasi cosuri de gunoi cu o capacitate cuprinsa intre 10-60 de litri. Este important sa alegi o capacitate potrivita nevoilor tale, in functie de capacitatea de producere a deseurilor. Un cos de gunoi mic te va obliga sa schimbi mult prea des sacul in timp ce un cos de gunoi cu o capacitate prea mare va acumula deseuri mai multe zile si exista riscul de a produce mirosuri neplacute. 

O pubela de 20-30 de litri este ideala pentru o persoana singura sau pentru un cuplu. Pentru o familie alcatuita din 3-4 persoane va putea folosi fara probleme un cos de gunoi de 3-4 litri. O capacitate de 50 de litri va fi potrivita pentru o familie de 4-5 persoane.

Material si culori

In general, cosul de gunoi de bucatarie este realizat dintr-un material precum plasticul sau inoxul. Cosul de gunoi din plastic este igienic si usor deopotriva. se poate curate si depalasa cu usurinta, oricand. Inoxul ofera o rezistenta sporita si are un design modern, poate fi pus la vedere oriunde intr-o bucatarie. Exista in egala masura cosuri de gunoi din plastic cu capac din inox, preferat  pentru proprietatile sale igienice.

In ceea ce priveste culoarea, totul depinde de preferintele tale. Cosul de gunoi poate fi discret si se poate camufla in decor sau poate deveni un element de decor cu drepturi depline. Din inox sau in culori sobre, poate fi elegant si discret. Daca este colorat, va iesi fara indoiala in evidenta.

Cele mai citite articole