Cele mai comune tipuri de cafea. Prin ce se diferentiaza acestea?

Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi din intreaga lume, dar sunt putine peroane care stiu exact cum se clasifica boabele de cafea si ca acestea sunt obtinute din mai multe specifii diferite de arbori, din care rezulta mai mult de 25 de tipuri de cafea. Pasionatii de cafea analizeaza aceste boabe si reusesc sa stabileasca diferentele astfel incat sa poata alege de fiecare data cafeaua preferata. Cele mai des utilizate tipuri de cafea sunt obtinute in Africa, India si America de Sud si Centrala. Cele mai multe tipuri de cafea sunt incluse in categoria Arabica, iar restul fac parte din categoria Liberica, Maragogype si Robusta. Indiferent daca sunt intalnite sub forma de cafea boabe sau cafea macinata, aceste sortimente isi conserva proprietatile.

Caracteristicile cafelei Arabica

Pe piata sunt disponibile mai multe tipuri de cafea arabica, obtinute de fapt din aceleasi tipuri de boabe, singura diferenta viind de fapt regiunea in care se cultiva. Varietatea acestor arome este determinata de fapt de solul pe care se dezvolta arbustii de cafea si de comportamentul climatic al zonei geografice. Un exemplu in acest sens este cafeaua din Etiopia, care are o aroma rafinata si usoara, la care se adauga note florale, spre deosebire de cafeaua obtinuta in Kenya, care este mult mai puternica si mai amara. In cafeaua arabica din America Latina va fi intalnita o aroma discreta de cacao sau de alune. Una dintre cele mai populare tipuri de cafea arabica provine din Columbia si este foarte apreciata datorita texturii dense si aromei intense, cu note de nuca si cacao.

Caracteristicile cafelei Robusta

Aceasta cafea a fost descoperita pentru prima data in Congo si comparativ cu cea de mai sus este obtinuta din boabe care se obtin mai usor. Arbustii care produc cafea Robusta rezista mai bine conditiilor climatice extreme, care nu sunt bune pentru alte tipuri de arbori de cafea. Robusta are o aroma mai putin intensa decat Arabica, are mai putina cofeina, dar are si un pret mai mic si este de obicei utilizata pentru a se obtine cafea solubila.

Caracteristicile cafelei Liberica

Asa cum spune si numele sau, aceasta cafea a aparut in Liberia si este considerata o cafea comerciala, similara in ceea ce priveste aroma cu cea Robusta. Este de obicei cultivata in zone foarte umede si cu temperaturi de pana in 25 de grade Celsius, iar ca productie, ocupa doar 2% din industrie. Este folosita de obicei pentru cafea solubila.

Caracteristicile cafelei Maragogype

Aceasta este cafeaua cu cele mai mari boabe si este de fapt un hibrid obtinut prin combinarea cafelei arabica si liberica. Arbustii de cafea maragogype cresc in Mexic, in Guatemala si in Brazilia si au o aroma intensa, usor acrisoara, foarte putin acida si amaruie, fiind cel mai des utilizata pentru cafelele preparate la espressor sau la filtru.

Acestea sunt cele mai comune tipuri de cafea comercializate in intreaga lume. In functie de preferinte, bautorii de cafea isi aleg variantele potrivite atat ca forma de prezentare – macinat, boabe – cat si in ceea ce priveste continutul de cofeina si aroma.

Lasa un raspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Your email address will not be published.