Una din cele mai importante ofrande aduse persoanelor decedate este reprezentată de coliva. Pe lângă mesajele de condoleanţe aduse de cei dragi pe monumentele funerare sau pe coroanele de flori, este necesară şi o ofrandă pentru amintirea numelui şi importanţei persoanei decedate. Coliva este una din cele mai importante ofrande în acest sens, care se aduce pentru sufletele persoanelor decedate atât în ziua înmormântării, cât şi în zilele rânduite pentru pomenirea lor. coliva simbolizează credinţa în înviere şi în nemurire.
Ce semnifică şi când se prepară coliva?
Coliva, fiind făcută din boabe de grâu încolţite, reprezintă credinţa în nemurire şi în înviere, după cum bobul de grâu este îngropat penru a încolţi şi a aduce roade, pentru a învia înapoi în nestricăciune. Coliva este una din cele mai mari ofrande aduse sufletelor morţilor. Bomboanele dar şi aromele din coliva şi puse pe coliva reprezintă virtuţile sfinţilor sau răposaţilor pentru care se face coliva, dar şi dulceaţa vieţii veşnice pe care defunctul trebuie să o dobândească.
Coliva trebuie făcută la parastase cu termene de pomenire exacte şi anume la:
- 3, 6, 9 zile;
- 40 de zile;
- 3, 6, 9 luni;
- 12 luni de la deces;
- din an în an până la 7 ani de la deces;
- sâmbetele morţilor care sunt înscrise în caldendar.
Cele mai citite articole
O dată cu coliva se aduce la biserici şi colaci, pâine, vin şi lumânări, ce închipuiesc Trupul, Sângele şi Lumina Mântuitorului. Obiceiul de a amesteca vinul cu ulei simbolizează curăţirea trupului de întinăciunea păcatelor.
Cum se prepară coliva?
Deşi coliva poate fi comandată şi la o companie de servicii funerare, majoritatea reprezentanţilor familiilor persoanelor decedate prefera să o prepare ei înşişi în casă pentru a simţi că aduc o ofrandă personală memoriei defunctului. Pentru a prepara coliva, vor fi necesare următoarele ingrediente:
- 1 kilogram de arpacaş;
- 700 de grame de zahăr;
- puţină sare;
- 500 de grame de nucă;
- 1 esenţa de rom şi una de vanilie;
- 5 plicuri de zahăr vanilat cu aromă de rom;
- coajă de la 2 lămâi;
- 200 de grame de stafide hidratate în esenţă;
- ornamente – zahăr pudră, nucă de cocos, bombonele, ciocolată.
Cum se prepară coliva? Este necesar să fie respectaţi următorii paşi pentru a prepara coliva că la carte:
- să se spele arpacaşul în 9 ape călduţe ce reprezintă cele 9 cete îngereşti, în ultima apa se pune la fiert arpacaşul în 3 litri de apă;
- să se fiarbă încet arpacaşul cu zahărul şi sărea, la foc mic circa o oră până înfloreşte bobul de arpacaş;
- să se aleagă nucă şi să se dea prin maşina sau să se faramitezel
- să se răcească arpacaşul fiert şi să se acopere cu un prosop curat şi umezit pentru a nu prinde o coajă groasă;
- să se lase peste noapte şi dimineaţă amestecată cu nucă, zahăr vanilat şi coajă de lămâie, esenţa şi stafidele;
- să se aşeze amestecul pe o farfurie întinsă şi să se modeleze în formă de tort;
- să se acopere cu bomboane, cacao sau ciocolată, cu ajutorul unui şablon să se formeze o cruce şi să se orneze pe margine cu nuci.