Termenul de investitie se refera la actul de amanare a profitului imediat determinat de bunul investit prin promisiunea unui beneficiu viitor mai mult sau mai putin probabil. O investitie este o suma limitata de bani care este pusa la dispozitia tertilor, a unei societati sau a unui set de actiuni, pentru a creste cu profiturile generate de acel proiect de afaceri.
Economisirea unei parti din venit si punerea acestor bani deoparte pentru investitii pot ajuta la imbunatatirea situatiei financiare a unei persoane in toate etapele vietii sale. Fiecare investitie implica un cost de oportunitate, prin renuntarea la resurse in prezent pentru a obtine un beneficiu incert in viitor.
Cele mai citite articole
Este in acelasi timp un risc, deoarece returnarea banilor investiti nu este garantata, dar este si o oportunitate, deoarece se poate intampla ca banii investiti sa fie multiplicati. Pe Vestor se pot face inclusiv traininguri pentru investitii.
Doua variabile ale investitiilor private
In orice investitie, trebuie luate in considerare doua variabile diferite, dar conexe:
- Randamentul asteptat – adica randamentul care este asteptat sa fie obtinut din investitie si este de obicei masurat ca procent din suma investita. Aici trebuie sa existe o analiza a faptului ca exista o relatie directa intre randamentul asteptat si riscul asumat: cu cat randamentul este mai mare, cu atat riscul este mai mare.
- Risc acceptat – adica incertitudinea cu privire la rentabilitate si la posibilitatea ca banii investiti sa nu fie recuperati. Aceasta este o variabila foarte subiectiva si care va defini profilul investitorului si aversiunea fata de risc pe care o arata. Un investitor conservator va avea tendinta de a investi in produse cu risc scazut si, prin urmare, cu randament mai mic, cum ar fi titluri cu venit fix sau depozite la termen, chiar daca dobanda este mai mica decat ceea ce ar putea obtine pentru titluri de capital sau alte investitii.
Toate aceste detalii pot fi invatate la cursuri de investitii, care vor ajuta investitorii, inclusiv pe cei aflati la inceput de drum, sa isi valorifice mai usor sumele puse deoparte pentru a fi multiplicate pe termen lung.