https://unsplash.com/photos/tE6th1h6Bfk
Alegerea unui sistem POS reprezintă un pas important pentru orice business fie că este la început de drum ori are deja o istorie comercială în spate. Acesta poate include componente precum casă de marcat, cititor de coduri de bare, monitor, cântar electronic și imprimantă termică, combinate astfel încât să răspundă nevoilor fiecărei afaceri în parte.
Noile sisteme POS îți permit să ai toate elementele necesare pentru vânzări într-un singur loc, astfel că nu mai trebuie să le cauți la distribuitori diferiți și nici să te asiguri că sunt compatibile toate piesele. Pot fi utilizate cu succes atât în afacerile de dimensiuni mari, cât și în afacerile mai mici, de la lanțurile mari de magazine până la business-urile de familie.
Citește în continuare ce este un sistem POS, care sunt avantajele pe care le oferă și cum îl alegi pe cel potrivit afacerii tale.
Ce este un sistem POS și cum funcționează?
Un sistem POS, adică „point of sale” (punct de vânzare) facilitează automatizarea procesului de vânzare. De regulă, este alcătuit dintr-o parte de hardware și una de software. Cea de hardware conține diferite device-uri precum computer, monitor, cititor coduri de bare, imprimanta de etichete și cantar comercial dacă este nevoie, imprimanta termica de bonuri și alte echipamente concepute special pentru eficientizarea procesării tranzacțiilor comerciale.
Sistemul POS clasic este compus din echipamente separate, astfel că poate fi personalizat în funcție de nevoile business-ului, dar și după bugetul de care dispui. În timp ce un sistem POS all in one este alcătuit dintr-un mini calculator, un monitor touchscreen și/sau o imprimantă termică. Astfel ai siguranța că toate piesele au o conexiune perfectă și nu mai trebuie să verifici dacă sunt compatibile.
Care sunt avantajele unui sistem POS?
Cele mai citite articole
Tranzacționarea rapidă și timpul redus de așteptare la casele de marcat sunt principalele avantaje pe care le oferă un sistem POS. Angajații scanează rapid produsele iar clienții se bucură de un timp de așteptare scăzut.
Un sistem POS își mai poate dovedi utilitatea și pentru urmărirea vânzărilor, gestionarea stocurilor și efectuarea inventarului. Astfel puteți să faceți analize despre articolele vândute cel mai des, dar și despre profitul obținut la final de lună ori de an.
De asemenea, prin intermediul acestui mecanism modern se pot verifica tranzacțiile făcute de fiecare angajat, mai ales dacă aveți un sistem de remunerare intern, operațiunile de anulare și alte date utile.
Modelele de POS mai avansate au integrate diverse funcții suplimentare precum rapoarte de contabilitate, achiziții și cheltuieli, ușurând mult activitatea salariaților. Pe lângă faptul că se câștigă timp prețios, sunt evitate și erorile umane.
Cum alegi sistemul POS potrivit?
În procesul de alegere a sistemului POS potrivit trebuie să ții cont de mai mulți factori importanți, astfel încât să faci cea mai bună investiție pentru tine:
- tipul business-ului tău (activitate și dimensiuni);
- planurile de viitor privind extinderea afacerii;
- numărul de tranzacții pe zi;
- caracteristicile de securitate;
- numărul de angajați;
- eventuale funcții suplimentare care ar putea fi utile în desfășurarea afacerii;
- flexibilitatea modelului de a putea fi adaptat pe nevoile business-ului tău.
Odată ce te-ai hotărât să achiziționezei un sistem POS pentru afacerea ta, pune la punct ultimele detalii cu furnizorul, astfel încât să găsești combinația perfectă privind elementele hardware.
Sursa foto: unsplash.com