Ce avere are Gigi Becali?

În urmă cu peste 10 ani, Gigi Becali se bătea pentru primul loc în topul celor mai bogați oameni de afaceri din România. Între timp, criza financiară din 2008 i-a afectat averea, asta pentru că cele mai multe investiții ale sale erau (și sunt) în terenuri.

Dacă în 2008, era clasat de publicația Capital pe locul 1 în Top 300 cei mai bogați români, cu o avere de 2,5 miliarde de euro, depășindu-l inclusiv pe Ion Țiriac, în 2021, Gigi Becali nu a prins nici măcar primele 30 de locuri ale topului Forbes, ceea ce înseamnă că averea sa ar fi scăzut sub 100 milioane de euro.

  • Mai exact, patronul FCSB are o avere estimată de revista Capital între 325 și 425 de milioane de euro, însă cunoscuții spun că are mult mai mulți bani.

Astfel, latifundiarul se situează pe locul 12 în topul celor mai bogați oameni din țară și pe poziția a treia în clasamentul românilor din sport.

În ciuda ierarhiilor realizate de revistele de specialitate, Gigi Becali este departe de a se afla în postura unui om de afaceri ce ar trebui plâns de milă. Asta ne-o arată cele mai recente investiții făcute de omul de afaceri.

Gigi Becali, un personaj extravagant

George „Gigi” Becali este una dintre cele mai recognoscibile personalități publice din România. A activat ca politician timp de peste zece ani și deține FCSB (fostă Steaua București), cel mai mare club de fotbal din țară.

Mai presus de toate, este cunoscut pentru stilul său de viață extravagant, declarațiile inflamatorii și averea sa.

  • Becali a fost chiar condamnat la trei ani de închisoare pentru un schimb ilegal de terenuri cu ​​Armata Română. Arestarea lui a dus la o importantă mișcare de susținere, vizibilă mai ales pe rețelele de socializare. Pagina de Facebook „Free Gigi Becali” are înregistrat peste 73.000 de urmăritori, în timp ce „Free Gigi” avea peste 41.000 de urmăritori. Fanii au postat o petiție online, care a strâns peste 6.500 de semnături, prin care cerut eliberarea omului de afaceri. 

Susținerea oamenilor pentru extravagantul om de afaceri a fost legată de personalitatea și acțiunile sale caritabile.

Ascensiunea lui Becali

La fel ca în cele mai fascinante povești de succes, Gigi Becali a pornit de la zero și și-a construit averea de jos. Provenind dintr-o familie de oieri, nu a primit o educație formală, însă a reușit să facă o avere impresionantă după ce a investit cu fler banii moșteniți de la tatăl său.

Părintele său, Tase Becali, un machidon care s-a stabilit în zona Pipera, a reușit să facă o mică avere din oierit. El furniza în mod frecvent carne de oaie și produse lactate către marile hoteluri din Capitală, vindea sute de oi unor cetățeni arabi care locuiau în România, și oferea deseori gratuit brânză şi carne unor persoane influente din cadrul Securității și a Miliţiei.

Cele mai citite articole

Becali a dezvăluit în cartea „Becali și politica” că tatăl său i-a lăsat moștenire nu mai puțin de 150.000 de dolari, într-un cont din Statele Unite ale Americii.

  • „Pe patul de moarte mi-a spus: ți-am lăsat bani, moștenire din America 150.000 de dolari. Era un șoc, pentru că nu îmi închipuiam că cineva poate să strângă atâția bani pe vremea aia”, a scris Gigi Becali în cartea „Becali și politica”.

A muncit ca lăcătuș-mecanic la ICCE, pe platforma Băneasa. După evenimentele din 1989, cu ajutorul moștenirii imense lăsate de tatăl său, dar și a unui împrumut de la Gică Hagi, a început să importe blugi, țigări și săpun cu TIR-uri din Turcia.

După controversatul schimb de terenuri cu Armata, prețurile imobiliarelor au explodat în Capitală, iar Becali a reușit să vândă acest teren companiilor care și-au construit aici cartiere rezidențiale, făcând milioane.

  • Dincolo de controversa din jurul averii sale, Becali a atras constant atenția presei și a publicului prin numeroase acte caritabile. În 2005, după inundații masive în toată țara, Becali a donat 4 milioane de dolari pentru a reconstrui un sat din estul României. Gestul său impresionant a avut un preț: a rămas proprietarul legal al caselor pe care le-a ridicat pentru cei afectați de inundații.

Creștin ortodox fervent, el a finanțat construcția mai multor biserici. 

Diferență de 600 de milioane de euro între estimările specialiștilor și cele ale cunoscuților

Dincolo de calculele revistelor de specialitate, care estimează averea lui Gigi Becali la aproximativ 425 de milioane de euro, apropiații săi consideră ca latifundiarul din Pipera deține o avere cu mult mai mare.

De exemplu, finul său, Cristi Borcea, la rândul său deținătorul unei averi importante, spune că nu se poate compara din punct de vedere financiar cu nașul său.

  • „Eu cred că are peste 1 miliard, active și bani. Eu nu mă pot compara cu el. Pe el nu-l interesează decât biserica și familia. FCSB este doar o afacere”, a spus Cristi Borcea citat de publicația Fanatik. 

Un alt apropiat al lui Becali, Mitică Dragomir, fost președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, a făcut recent referire la averea patronului FCSB.

  • „Gigi Becali are pământuri de cel puțin un miliard și jumătate acum. Păi, mă, nu știe nimeni, nici nu știu dacă am dreptul să spun. Are pădure și din subvenție poate să trăiască oriunde în lume fără să mai muncească el și copiii lui toată viața. Are mii de hectare de pădure, fraților! Pământul lui Gigi costă acum 300 de euro metrul, sub 250 de euro nu se vinde. În doi-trei ani, se vinde cu 800 de euro. Din punctul meu de vedere, are peste 2 miliarde. Convingerea mea este că, dacă trăiește cinci mii de ani, nu poate să rămână fără bani”, a spus Dragomir pentru Prosport.

Familia Becali, implicată recent în imobiliare

În 2021, în plină pandemie COVID, Gigi Becali a dat o nouă lovitură pe piața imobiliară, după ce a cedat o serie de terenuri în Pipera unor dezvoltatori imobiliari precum H4L Development și Catted. 

  • Becali a încasat peste 35 de milioane de euro în schimbul terenului, anunța Profit.ro.

Tot la finalul anului trecut, presa a scris că fiica mijlocie a lui Gigi Becali, Alexandra (25 de ani), a inițiat dezvoltarea a trei ansambluri imobiliare învecinate, care însumează peste 500 de apartamente, pe terenuri primite de la tatăl său și amplasate în zona corporațiilor din Pipera.

  • Ansamblurile rezidențiale vor fi realizate pe trei fâșii de teren cu suprafețe de circa 6.500 de metri pătrați, fiecare. 

Și fiica cea mare a lui George Becali, Theodora Mincu, a intrat pe piața imobiliară, alături de soțul său Mihai Theodor Mincu, care dezvoltă acum ansamblul rezidențial MTM Residence, cu circa 200 de apartamente, peste drum de proiectele Alexandrei Becali.

  • „Am început proiecte imobiliare și cu prima fată și cu a doua. După aceea ne vom extinde foarte mult, vom face imobiliare de sute de milioane de euro. Dar ei fac, eu doar îi consiliez. Eu am firma Becali Imobiliare prin care se vând apartamentele, răspund în fața oamenilor că tot ce se vinde este în regulă, nu-i păcălește nimeni”, a spus Becali pentru wowbiz.ro.

Cele mai citite articole