Care sunt cele mai importante elemente pe care trebuie sa le urmaresti atunci cand citesti stiri economice?

Persoanele care vor sa fie intotdeauna la curent cu ce se intampla pe plan in financiar in Romania, dar si in intreaga lume trebuie neaparat sa citeasca stiri economice de calitate, cu ajutorul carora sa se informeze. Pentru a putea alege cele mai bune materiale jurnalistice, indivizii trebuie sa stie, insa care sunt elementele pe care sa le caute in corpul stirilor, astfel incat sa aiba certitudinea ca au parte de informatii veridice, pe care se pot baza.

Concordanta intre titluri si corpul stirilor

Pentru inceput, recomandat este ca cei care citesc presa sa aleaga sa se bucure doar de articole ale caror titluri sunt concordanta cu informatiile din corpul textelor. Nu de putine ori se intampla ca acest lucru sa nu se intample, motiv pentru care indivizii ajung sa fie ,,pacaliti”. Cititorii isi pot da seama inca din primele randuri daca ideea care le-a fost prezentata in titlu este intr-adevar dezvoltata de catre jurnalisti si in articole.

Dimensiunea stirilor

Un alt element care trebuie luat in considerare este referitor la dimensiunea stirilor. Din punct de vedere jurnalistic, acestea trebuie sa aiba o dimensiune medie. Stirile trebuie sa fie suficient de scurte, incat sa contina informatii concentrate, care sa atraga atentia publicului larg cat mai repede. Atunci cand astfel de materiale jurnalistice sunt prea lungi, cititorii isi pierd atentia si ajung sa se plictiseasca.

Stiri economice – surse

Pentru a fi de incredere, stirile trebuie sa contina intotdeauna surse. Textele care au in componenta lor ,,voci” ce sustin afirmatiile din articole sunt intotdeauna apreciate de catre indivizi. Mai mult, sursele trebuie alese cu grija, astfel incat sa fie impartiale in ceea ce priveste subiectele. De exemplu, este dovedit faptul ca oamenii prefera sa citeasca stiri economice care au surse, in detrimentul celor care sunt bazate doar pe viziunea jurnalistilor.

Cele mai citite articole

Statistici

Statisticile sunt si ele esentiale pentru stirile de calitate. Ele trebuie sa provina dintr-o sursa credibila, asa cum este, de pilda Institutul National de Statistica din Romania. Mai mult, rezultatele statisticilor trebuie sa fie relevante pentru subiectele pe care le sustin, astfel incat sa aiba cu adevarat valoare.

Fotografii

In cazul in care stirile sunt insotite de fotografii, imaginile trebuie neaparat sa fie de calitate, indiferent daca sunt publicate pe site-urile online sau in ziarele printate. Mai mult, legendele aferente fotografiilor trebuie sa fie scurte, dar foarte concentrate, pentru a ilustra imaginea de ansamblu a stirilor.

Semnatura autorului

Nu in ultimul rand, publicul larg trebuie sa fie atent ca stirile sa fie semnate de autori. Materialele jurnalistice care nu sunt semnate tind sa fie, de cele mai multe ori lipsite de credibilitate. Este esential ca jurnalistii sa isi asume responsabilitatea pentru ideile pe care le scriu.

Cei care isi doresc sa fie bine ancorati in realitate si sa citeasca doar stiri de calitate trebuie sa tina cont de toate elementele mentionate anterior. Intr-o un prezent in care jurnalismul tinde sa se dezvolte foarte mult in mediul online, el trebuie totusi sa urmeze reguli de aur ale acestui domeniu!

Cele mai citite articole