Care sunt cele mai avantajoase opțiuni pentru irigarea spațiilor verzi

Grădinăritul este o activitate plăcută pentru foarte multe persoane. Aceasta te ajută să te relaxezi, să te bucuri de o atmosferă răcoroasă și de un aer mult mai curat, dar te menține și în formă. Pentru a te bucura de o grădină sănătoasă este necesar să îi oferi îngrijirea corespunzătoare.

Sistemul de irigare este una dintre cele mai importante etape pentru a proteja gazonul, plantele sau agricultura. Aceasta are rolul să suplimenteze cantitatea de apa în timpul perioadelor secetoase, așa că iată care sunt cele mai avantajoase opțiuni pentru udarea spațiilor verzi.

Sistemele profesionale automate de irigat grădina

Printre cele mai utilizate și practice sisteme de irigare sunt sistemele profesionale automate de udat grădina. Acestea sunt amplasate sub nivelul pământului și întărite cu ajutorul unor țevi rotunde din oțel.

Fiind un sistem automat, duzele de stropit se ridică la suprafața solului pentru a uda plantele sau gazonul, apoi se retrag. Acest lucru este ideal pentru orice pasionat de grădinărit deoarece peluza sa poate fi irigată corespunzător chiar și în perioadele în care nu se află acasă.

Sistemul este conectat la un panou de comandă ce are un senzor perceptiv la starea vremii. De exemplu, în cazul în care plouă, senzorul va știi acest lucru, fapt care va opri stropirea plantelor. Totodată, sistemul va fi setat astfel încât să nu înceapă irigarea peluzei atunci când soarele este foarte puternic în timpul zilei, în caz contrar gazonul s-ar putea veșteji.

Sistemul profesional automat de irigat grădina este considerat printre cele mai bune deoarece udă uniform întreaga suprafață, la ore exacte și cu o presiune constantă. Totodată, datorită acestuia vei avea parte de o grădină răcoroasă și sănătoasă.

Sistemul cu aspersoare semi-profesionale

Cele mai citite articole

O altă metodă avantajoasă de irigat spațiile verzi este sistemul cu aspersoare semi-profesionale. Acestea pot fi de mai multe feluri: cu programatoare mecanice, electronice sau individuale.

Sistemul cu aspersoare semi-profesionale are costuri avantajoase și este potrivit atât pentru grădinile locuințelor, dar și pentru spațiile verzi publice. Aparatul de udat plantele poate fi reglat în numeroase unghiuri și mutat astfel încât să fie plasat corespunzător.

Spre deosebire de sistemul profesional automat de irigat, la acesta nu i se poate seta o presiune constantă a apei, dar nici cantitatea de apă ce revine în sol. Totodată, este necesară o supraveghere continuă atunci când este udat gazonul pentru ca suprafața să fie irigată uniform și în întregime.

Stropitoarea de mână

Stropitoarea de mână este ideală pentru suprafețele mici de spațiu verde, însă pentru gazonul de dimensiuni mai mari va fi mai greu de irigat, iar timpul alocat pentru această operațiune va crește. Pe de altă parte, plantele vor primi cantitatea exactă de apă, ajungând direct la rădăcini. Dacă îți face plăcere să ai grijă îndeaproape de plantele tale, atunci cu siguranță folosirea stropitoarei este o metodă prin care te poți bucura de grădinărit.

Irigarea cu apa de ploaie

Irigarea prin scurgere gravitațională este o altă metodă utilă prin care poți uda peluza din grădina ta sau din spațiile verzi publice. Această metodă colecționează apa de ploaie în bazine de dimensiuni mari. Dacă te aflii într-o zonă ploioasă, atunci poți pune în aplicare operațiunea. În zilele secetoase reutilizează apa pluvială pe gazon cu ajutorul unui furtun.

Spațiile verzi au nevoie de o cantitate optimă de apă pentru a asimila îngrășămintele, mineralele și pentru a-și menține aspectul sănătos și îngrijit.  Datorită irigării artificiale, gazonul se va dezvolta corespunzător, iar tu te vei putea bucura de o atmosferă plăcută!

Cele mai citite articole