Când este necesară modernizarea unei instalații electrice?

Chiar și cea mai bună instalație electrică necesită până la urmă o modernizare făcută de un electrician bun. Standardele se schimbă pur și simplu și apar din ce în ce mai multe dispozitive în casă care trebuie alimentate de energie electrică. 

Când trebuie modernizată instalația electrică?

Amploarea lucrărilor care vor trebui efectuate în timpul renovării sau modernizării instalației electrice va depinde de:

– vechime;

– starea concretă a acesteia;

– voința personală (și curajul!) de a ne transforma casa într-un mic șantier. 

Unele activități necesită spargerea tencuielii, fiind însoțite de multă murdărie. Din punct de vedere tehnic, cel mai bine este să mergi până la capăt și să faci o revizie majoră, dacă tot te apuci de așa ceva. Cu toate acestea, din cauza costurilor mari și a dorinței de a reduce neplăcerea renovării gospodăriei, de obicei se face un compromis.

Ce probleme pot să apară la instalația electrică veche?

O instalație veche este de obicei o instalație proastă care a devenit deja complet incompatibilă cu standardele actuale de siguranță și confort. Cablurile vechi prezintă adesea două fire și sunt fabricate din aluminiu, nu din cupru. Aluminiul este un conductor mai rău, dar mai ieftin, motiv pentru care era folosit pentru a face economie în instalațiile casnice.

Conductoarele subțiri din aluminiu au dezavantaje majore. Vârfurile lor se rup ușor, se oxidează și se slăbesc în cleme. Iar conexiunile libere sunt locuri în care electricitatea generează multă căldură, poate să apară un arc electric și chiar un incendiu.

Cele mai citite articole

Într-o casă cu o astfel de instalație, este imposibil să se atingă nivelul de siguranță și fiabilitate cerut în prezent. Prin urmare, merită să știi ce trebuie schimbat în primul rând și ce mai poate aștepta.

  • Firele electrice vechi

Cablurile vechi trebuie de obicei înlocuite. De ani de zile, cablurile din instalațiile interioare, adică cele cu o secțiune transversală mică, de alimentare pentru prize și corpuri de iluminat, au fost realizate exclusiv din cupru. Secțiunea transversală minimă a firelor lor este de 2,5 mm pătrați pentru prize și 1,5 mm pătrați pentru lămpi. 

În casele vechi se foloseau în mod obișnuit cabluri cu două fire, nu cu trei. 

Dacă nu decizi să faci acest lucru în toată casa, ar trebui să le înlocuiești cel puțin în încăperile în care riscul unui șoc electric periculos este deosebit de mare (baie, bucătărie, atelier). Va fi, de asemenea, o oportunitate excelentă pentru adăugarea mai multor prize.

Cablurile sunt ascunse în grosimea tencuielii. Important de spus este că noile cabluri nu trebuie să parcurgă aceleași trasee ca cele vechi. Cablurile care nu mai sunt necesare pot fi lăsate în perete. Este suficient să se întrerupă alimentarea de la ele.

Pentru a reduce neplăcerea lucrărilor, se poate decide uneori să se pună firele deasupra și să se acopere cu panouri de mascare, cu plinte etc. 

  • Cabluri din cupru cu trei fire

În prezent, cablurile de cupru cu trei fire sunt cele standard în instalațiile casnice. O atenție deosebită trebuie acordată la realizarea conexiunilor, deoarece acestea se dovedesc a fi cele mai slabe puncte. 

În clădirile mai vechi, prelungitoarele sunt o prezență comună. În trecut, erau mai puține dispozitive electrice, iar instalațiile erau realizate într-o versiune foarte economică, de exemplu, cu doar două prize în dormitor. 

Aparatele electrocasnice neportabile (aragazul, frigiderul, cuptorul) ar trebui să fie alimentate fiecare dintr-un circuit separat. Este o chestiune ce ține de dimensiunea sarcinii de putere și de fiabilitate.

Vrei să afli mai multe despre cum te poate ajuta un electrician să-ți modernizezi instalația electrică? Intra pe www.cezinfo.ro

Cele mai citite articole