Avionul de aur al lui Vladimir Putin

O serie de fotografii despre care se spune ca ilustreaza interiorul avionului presedintelui Putin au facut furori atat in Rusia, cat si in alte tari europene. Zvonurile s-au amplificat si deja exista voci care spun ca cel care a difuzat aceste fotografii va avea probleme serioase. Pozele au aparut prima data pe un blog si, imediat dupa aceea, au fost preluate de cotidiene din Rusia, Italia si Marea Britanie.

Un interior secret de stat

Cel care a postat aproape 30 de poze pe Internet a refuzat sa declare pentru cotidianul rus Kommersant sursa acestora, insa a dezvaluit ca numele sau este Iuri si ca locuieste in Statele Unite ale Americii. Acelasi Iuri a declarat reporterilor ca si serviciile secrete ruse s-au aratat interesate de provenienta acestora, iar el le-a trimis chiar un mail ca sa le ofere informatii. „Depinde de ei daca vor declansa o ancheta sau nu” a explicat acesta, care s-a declarat pasionat de aviatie. Bloggerul a mai povestit ca „aveam fotografiile de ceva timp iar apoi am vazut la televiziunea rusa un documentar privind avionul lui Putin, in care se spunea ca nu pot arata interiorul deoarece reprezenta un secret de stat. Nu am putut rezista”, a povestit el site-ului Gazeta.ru. Potrivit mass-media ruse, cel care a facut fotografiile „WC-ului Nr. 1” a fost probabil vreun jurnalist din suita lui Putin, care a dorit sa le aiba ca amintire, nu ca material de presa.

Un apartament de „grand-hotel” zburator

„Air Force One” rusesc este dotat in mod evident cu toate sistemele de securitate si comunicatie posibile si imaginabile. Dar in rest seamana putin cu un birou zburator, comenteaza jurnalistii italieni, care il compara cu un apartament de „grand hotel” avand in plus doar unele elemente mai particulare, cum ar fi acvila cu doua capete a stemei (evident de aur) pe un perete, si doua lanci aurite sau de aur pentru drapele.

Aeronava a fost construita de compania Voronezh, iar directorul acesteia a declarat presei ca nu poate da nici o informatie in ceea ce priveste avionul, pentru ca „un obiectiv de o asemenea importanta nu poate fi comentat. Orice informatie in ceea ce priveste aeronava presedintelui este secret de stat”. El a afirmat totusi ca avionul prezentat in imagine nu ar fi apartinut lui Boris Eltan. Nici Kremlinul nu a facut nici o declaratie in ceea ce priveste articolele aparute in presa rusa. Se spune ca acum la Moscova se cauta fotograful anonim care a facut publice aceste informatii.

Fotografiile au facut inconjurul lumii nu pentru ca reprezinta avionul unui sef de stat, ci pentru ca prezinta o aeronava de un lux iesit din comun, constructorii nefacand nici un fel de economie la lemn pretios sau aur.

Cele mai citite articole

Cotidianul italian la Stampa, citat de Rompres, noteaza ca avionul lui Vladimir Putin, un Iliusin-96, are dotari de un lux demn de un emir: baterii de baie placate cu aur, lambriuri din furnir de nuc, cristaluri si matase roz, chiar o Biblie de voiaj aflata intr-o cutie aurita si o icoana.

O zi de zbor costa 1,2 milioane de dolari

Costul avionului este desigur „top secret”, dar este estimat la aproximativ 300 de milioane de dolari. La origine, avionul Iliusin a fost proiectat pentru Boris Eltan si acest lucru poate ca explica luxul redundant al unor decoratiuni. Dar Aleksandr Korjakov, omnipotenta garda de corp a batranului tar a respins designul (intr-adevar putin de prost gust, daca este vorba de acelasi avion) iar avionul a ramas intr-un hangar pana cand Putin a dorit un avion nou. Cu unele modificari, de exemplu inlocuirea camerei de reanimare cu o sala de sport. Noul tar era sportiv si nu avea in spate cinci infarcturi. Dormitorul (cu paturi separate) a devenit mai mare, iar biroul a fost dotat cu computere, pe care batranul Boris nu stia oricum sa le foloseasca. Numai lambriurile din furnir de nuc au costat 18 milioane de dolari, o zi de zbor costa 1,2 milioane de dolari, iar de acum celebrul „WC Nr 1”, cum l-au botezat jurnalistii rusi, a costat 75.000 de dolari.

Intoxicatie sau nu, imaginea presedintelui Rusiei a fost sifonata, pe Internet existand deja discutii aprinse intre utilizatorii care se intrec sa comenteze in fel si chip fotografiile aeronavei.

Reprezentantul poporului traieste intr-un lux orbitor

In toaleta „Air Force One” in varianta ruseasca, chiuveta este de aur si straluceste orbitor. Si cabina de dus si bideul au robinetele aurite. La bar, paharele, de cristal foarte fin, sunt ascunse in mici dulapuri din lemn de nuc fin lucrat.

De aur pare a fi si scrinul greu care contine o Biblie si o carte de rugaciuni, alaturi de o icoana cu ferecaturi tot din aur, atarnata de peretele tapetat cu matase decorata cu motive baroce bogate. Culoarea aurului o au si picioarele meselor, ale fotoliilor, orologiul (atat cutia cat si cadranul, bogat lucrat, cu incrustatii) si chiar clapetele centurilor de siguranta de pe marile fotolii din piele crem si verde. Presa italiana comenteaza ca acest avion mobilat intr-un stil demn de un hotel pentru emiri nu poate fi vazut nici macar in filmul „Goldfinger” cu James Bond si nici nu e vorba de ultima achizitie a lui Roman Abramovici pentru a-si urmari transferurile clubului de fotbal Chelsea. Robinetele de aur, brocarturile roz ale cuverturilor si mesele „kilometrice” din nuc lustruit ca oglinda sunt destinate sa faca mai placute calatoriile lui Vladimir Putin, presedintele celebru pentru stilul sau rece si auster, care in tara sa le-a reprosat adesea putinilor bogati ca ii sfideaza prin iubirea lor pentru lux pe numerosii saraci din Rusia. Nu este intamplator ca pana acum interiorul avionului „Iliusin-96”, care il transporta prin lume pe Putin, a ramas intotdeauna un „secret de stat”. Asta pana cand un anonim, ori „glumet”, ori razbunator, a publicat fotografiile pe Internet.

Cele mai citite articole