Averea lui Roman Abramovici

Averea lui Roman Abramovici

Roman Abramovici este un nume binecunoscut printre fanii fotbalului, mai ales pentru cei ce iubesc fotbalul englez. În contextul politic actual, în care magnații ruși sunt amenințați cu blocarea conturilor din Europa ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei în urma declanșării războiului din Ucraina, Abramovici și-a anunțat retragerea de la conducerea echipei.

Miliardarul rus a spus că le oferă administratorilor fundației caritabile a lui Chelsea administrarea și îngrijirea clubului de fotbal Chelsea FC. Motivul din spatele mișcării lui Abramovici nu este clar, dar Sky Sports amintește că au existat apeluri din partea parlamentarilor britanici conform cărora miliardarul, născut în Rusia, să nu aibă voie să mai conducă clubul Chelsea din cauza presupuselor legături ale sale cu regimul lui Vladimir Putin.

Ministrul Mark Spencer a declarat că guvernul a luat „măsuri foarte drastice împotriva persoanelor ruse cu afaceri în Marea Britanie care sunt îngrijorătoare”. 

A fost momentul care i-au făcut pe mulți să se întrebe cum a devenit rusul Abramovici atât de bogat, care este exact averea sa și cum a ajuns în Marea Britanie. Deci cine este oligarhul rus și care este averea lui ? 

Ce avere are Roman Abramovici?

greertfg.jpg

Averea netă actuală a lui Roman Abramovici este estimată, potrivit Forbes, la aproximativ 10,7 miliarde de lire sterline, adică 12,81 miliarde euro. 

  • De asemenea, revista Forbes consideră că Abramovici este a 142-a cea mai bogată persoană de pe Pământ.

Succesul său financiar l-a determinat să cumpere clubul de fotbal Chelsea din Londra în 2003, rusul având un impact uriaș asupra scenei fotbalului englez.

2A4F1AB400000578-0-image-a-12_1436282755897.jpg
  • De când a preluat unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din Londra, echipa lui Abramovici a câștigat trofeu după trofeu. Chiar dacă și până atunci clubul se bucura de succes, acesta nu se poate compara cu reușitele obținute cu magnatul rus la conducere: de două ori campioni europeni și echipa cu cele mai multe trofee din ultimii ani.

Nu există nicio îndoială că cea mai mare parte din acest succes se datorează jucătorilor și managerilor care au putut fi aduși de când oligarhul și-a mărit considerabil averea.

  • Abramovici este cunoscut și pentru cheltuielile extravagante, pe măsura averii sale, deținând un iaht în valoare de peste 500 de milioane de lire sterline și, de asemenea, se știe că are case în Marea Britanie, Franța, SUA, Caraibe și țara sa natală, Rusia.
5bc0b85394750c6ec5311b24.jfif

Cartea Londongrad, publicată pentru prima dată în 2009 de Mark Hollingsworth și Stewart Lansley, susține că Abramovici este responsabil pentru „cea mai scumpă mâncare la pachet” din lume, când ar fi comandat ca un sushi din Londra să fie livrat cu un jet privat în Baku, capitala Azerbaidjanului, acolo unde se afla rusul în acea zi. 

  • Se crede că respectiva comanda l-a costat aproximativ 40.000 de lire sterline (aproape 48.000 de euro).

Cine este Roman Abramovici?

abramovich-chukotka-664x442-c-center.jpg

Abramovici este un miliardar rus în vârstă de 55 de ani, despre care se presupune că are legături foarte apropiate cu președintele rus Putin. Se spune că cei doi sunt precum „tată și fiu”, o afirmație de care Abramovici s-a distanțat.

  • Abramovici s-a născut în 1966 și a devenit orfan de ambii părinți de la vârsta de 4 ani. Mama sa a murit de septicemie, iar la scurt timp tatăl său și-a pierdut viața într-un accident pe un șantier.

În primă fază a fost crescut de bunicii săi în Komi, o regiune întunecată din Siberia unde norii gri și clima dură domnesc.

Cele mai citite articole

A fost adoptat de unchiul său Leiba și de soția sa Ludmilla, despre care se spune că ar fi fost o fostă regină a frumuseții, înainte de a se muta la Moscova pentru a locui cu unchiul său Abram în 1974.

Abramovici a urmat apoi stagiul militar în Armata Roșie, înainte de a intra în afaceri.

Cum s-a îmbogățit Roman Abramovici?

9109f4bf-f655-499e-bafb-5bd44499c949_660.jpg

Sursa averii lui Abramovici este legată de unul dintre cele mai semnificative evenimente politice din istorie, destrămarea Uniunii Sovietice.

  • Când Uniunea Sovietică s-a destrămat în 1991, rezervele sale naturale de energie au fost sparte și vândute investitorilor. Acest lucru a creat bogății uriașe și oportunități pentru oamenii de afaceri precum Abramovici, care au cumpărat activele subevaluate și au putut să creeze profituri mari.

Primele sale zile ca om de afaceri l-au găsit cumpărând și vinzând anvelope reșapate și înființând o companie de jucării, înainte de a înființa firma de comercializare a petrolului, ABK.

Screen-shot-2013-01-30-at-2.27.57-PM.0-664x442-c-center.jpg
  • Mai exact, după ce s-a căsătorit cu prima sa soție, Olga, Abramovici a folosit cele 2.000 de ruble pe care i le-au dăruit socrii drept cadou de nuntă și le-a investit într-un mod foarte „special”: și-a mărit stocul de produse cu care făcea bișniță,  parfumuri, deodorante etc. Ilegal? Da. Profitabil? Absolut.

După succesul răsunător cu contrabandă, a putut să se aventureze în producția de jucării din plastic, piese de automobile și alte afaceri care variau de la ferme de porci până la recrutare de gărzi de corp.

  • Potrivit Londongrad, Abramovici a obținut profituri uriașe cumpărând petrol și controlând prețurile, înainte de a vinde pe piața mondială nereglementată, obținând o licență de export de petrol „prin legăturile sale cu un funcționar vamal”.
1366860615_001-664x442-c-center.jpg

Potrivit The Gentleman`s Journal, la începutul anilor 90, Abramovici a fost arestat pentru furt din proprietatea Statului  – după ce a folosit documente false pentru a fura un tren plin cu 55 de cisterne cu motorină. Dar, în ciuda acestui fapt, acuzațiile au fost retrase la scurt timp și, doar trei ani mai târziu, după ce a devenit mâna dreaptă a omului de afaceri Boris Berezovsky, averea lui s-a schimbat.

La acea vreme, Berezovski nu numai că conducea fabrica Statului producătoare de mașini Lada, dar era și un membru cheie al cercului președintelui Boris Elțin, iar prin el, Abramovici a obținut acces la unul dintre cei mai influenți indivizi ai țării sale – o necesitate dacă voiai să faci profit în Rusia post-sovietică. La un an de la întâlnirea lor, Abramovici se mutase într-un apartament din Kremlin.

Se dezice de legăturile cu Vladimir Putin

0_President-Vladimir-Putin-meets-Roman-Abramovich-in-Moscow.jpg

Omul de afaceri a avut grijă să se distanțeze de pretinsele legături cu Putin și a obținut scuze în urma unui proces de defăimare, în decembrie 2021, când jurnalista Belton a făcut astfel de afirmații în cartea „Putin’s People”.

  • Jurnalista a susținut că Abramovici a cumpărat clubul Chelsea doar sub instrucțiunile lui Putin, acuzație făcută și de un alt miliardar rus, Serghei Pugaciov.

Editorul cărții, Harper Collins, și-a cerut scuze și a spus că lucrarea lui Catherine Belton, „foarte apreciată de critici”, „conține unele informații inexacte”. A precizat că noua ediție a cărții „va include o explicație mai detaliată a motivațiilor domnului Abramovici de a cumpăra clubul”.

Club owner Roman Abramovic (R) lifts the trophy in celebration while  Chancellor of the Exchequer George Osborne (C) applauds.jfif

Reprezentanții lui Abramovici, între timp, au declarat: „Ambiția domnului Abramovici cu Chelsea Football Club a fost întotdeauna clară și transparentă: să creeze o echipă de talie mondială și să se asigure că acest club joacă un rol pozitiv în toate comunitățile sale”.

Cele mai citite articole