Averea lui Messi

Lionel Messi a câștigat aproape tot ce se putea câștiga în fotbal și a doborât record după record, lăsând o lume întreagă cu gura căscată atunci când are mingea la picior.

Mulți îl consideră cel mai mare jucător de fotbal al tuturor timpurilor, comparându-l cu Pele și Maradona. Messi a evoluat la cel mai înalt nivel în cea mai mare parte a carierei sale și a înregistrat cifre uimitoare sezon după sezon în La Liga pentru Barcelona, ​​precum și pentru țara sa, Argentina.

 • Nu e de mirare deci că argentinianul de 34 de ani este printre cei mai bogați sportivi ai planetei, chiar dacă a fost implicat într-un amplu scandal de fraudă fiscală (fiind obligat să plătescă 3,7 milioane de euro statului spaniol).

La Barcelona, Messi a jucat 778 de meciuri, a marcat 672 de goluri şi a înregistrat 268 de pase de gol, câştigând 35 de titluri şi 78 de premii, inclusiv un număr record de şapte Baloane de Aur.

istorie-leo-messi-primeste-balonul-de-aur-pentru-a-7-a-oara-175540-1638221121.jpg
 • În 2020, el a fost cel mai bine plătit jucător de fotbal din lume, cu o avere evaluată de Forbes la 130 de milioane de dolari.
 • Conform estimărilor Forbes, Messi a pierdut între 25 de milioane şi 75 de milioane de dolari în salariu şi bonusuri din cauza reducerilor de costuri generate de pandemie în ultimele două sezoane jucate pe Camp Nou.

După câțiva ani complicați, jucătorul de 34 de ani a părăsit Barcelona (după 17 ani), transferându-se, în 2021, în Ligue 1, la Paris Saint-Germain (PSG).

 • Noul contract, semnat cu clubul francez a făcut ca averea lui Messi să crească vertiginos, atingând 600 de milioane de dolari (potrivit sportbible.com), după ce a devenit al doilea fotbalist din istorie, după Cristiano Ronaldo, care a depășit pragul de 1 miliard de dolari, reprezentând câștiguri totale în carieră.

Spre deosebire de Ronaldo, Messi nu este un showman când vine vorba de afaceri și contracte de publicitate, dar a fost imaginea Adidas pentru cea mai mare parte a carierei sale și a fost cel mai bine plătit sportiv din lume timp de cinci ani, între 2009 și 2014.

Ce salariu are Messi?

Messi-PSG-crypto-fan-token.jpg
 • Să trecem la cifre. Potrivit diferitelor estimări realizate de site-urile sportive, averea lui Messi, în 2022, este cuprinsă între 310 milioane de euro și 600 de milioane de dolari. Suma provine din salariu, contracte de publicitate, proprietăți etc. și este influențată de bonusurile de performanță din contract.

Potrivit L’Equipe, dacă va evolua trei sezoane la Paris, Messi va câștiga în total 110 milioane de euro. 

 • În primul său an la PSG, argentinianul va câștiga 30 de milioane de euro, suma urmând a crește la 40 de milioane de euro în următorii doi ani. 
 • Cele 10 milioane în plus sunt prezentate ca un bonus de loialitate care i se va activa dacă va rămâne mai mult de un sezon în echipa de pe Parc des Princes.

Acestor sume li se vor adăuga bonusuri de performanță, atât în funcție de reușitele colective, cât și de cele individuale.

În plus, anual, Lionel Messi va primi un milion de euro din salariu sub formă de criptomonede Fan Token, această metodă de plată urmând a ajuta clubul să obțină un profit anual cuprins între 25 și 30 de milioane de euro pe baza colaborării cu Crypto.com.

fgrfgfrfr.jpg
 • În comparație, ultimul său contract la Barcelona, potrivit goal.com, era de 565.000 euro pe săptămână.

Ce contracte de sponsorizare are Messi?

ooE_0S_Messi_FASTORFAIL_Thumbnail.jpeg

La fel ca Ronaldo, contractele de sponsorizare ale lui Messi sunt prea numeroase pentru a fi enumerate în totalitate, dar cel mai important este cu firma care produce ghetele cu care joacă: Adidas. Rivalitatea dintre Nike (Ronaldo) și Adidas (Messi) continuă și în afara terenului.

 • La câteva luni după ce Ronaldo a semnat un contract „pe termen lung” cu Nike în 2016, despre care se zvonește că este similar cu acordul pe viață încheiat de starul baschetbalist LeBron James – și care ar putea valora 1 miliard de dolari – Messi, a încheiat un contract similar cu Adidas. 

Cele mai citite articole

Termenii exacți ai acestui contract nu au fost dezvăluiți, dar rapoartele din Spania sugerează că acesta îl va duce cel puțin până la sfârșitul carierei sale de jucător.

Messi a făcut, de asemenea, parte din campanii importante ale Pepsi, Gillette și Turkish Airlines. 

 • În cadrul topului cu cele mai bogate celebrități din lume în anul 2019, Forbes a evaluat contractele publicitare ale lui Messi la aproximativ 35 de milioane de dolari în acel an. Valoarea a rămas aproximativ aceeași și în 2021, Forbes indicând că câștigurile sale în afara terenului au fost de 33 de milioane de dolari.

Contractele de publicitate mai recent semnate de Messi includ mărci precum Lays, SikSilk, Leafty, Jacob & Co. și Gatorade.

Proprietăți deținute de Messi

fgggtth.png

În timp ce în Paris, fotbalistul argentian a închiriat o locuință, în care stă cu familia, plătind lunar o taxă de peste 20.000 de euro, acesta deține trei locuințe valoroase.

Potrivit goal.com, în Miami are un condominiu care se spune că l-a costat 5 milioane de dolari în 2019.  Având nevoie de mai mult spațiu, și-a cumpărat, doi ani mai târziu, un etaj întreg într-o altă clădire din oraș. Asta l-ar fi costat peste 7 milioane de dolari. 

În Barcelona, ​​în 2009, Messi a cumpărat o casă în minunata zonă Pedrables pentru 2 milioane de dolari și apoi a renovat-o, crescându-i valoarea la aproximativ 8-9 milioane de dolari.

Ce afaceri are Messi?

69314705_130494784960749_9021182809263308800_n.jpg

Messi nu este cunoscut pentru linii de lenjerie intimă, pantofi și parfumuri precum Ronaldo, el alegând să investească în proprietăți. 

 • Goal.com scrie că, în apropierea orașului său natal, Rosario, în Argentina, Messi a investit bani în proiectul Azahares del Parana (un set de comunități închise în afara orașului), precum și într-o clădire de apartamente în centrul orașului.

Aflat la finalul carierei de fotbalist, argentianul și-a extins interesul și spre industria de lifestyle și modă, deținând Messi Store.

La fel ca mulți alți fotbaliști, Messi a investit și în lumea  criptomonedelor și a NFT-urilor, lucrând în parteneriat cu Ethernity, o companie care colaborează, printre alții, și cu Pele și Luka Modric.

Cele mai citite articole