Averea lui Liviu Dragnea

Averea lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea (60 de ani) este unul dintre cei mai controversați oameni politici români de după 1989. 

Fost președinte al celui mai mare partid de la noi, Partidului Social Democrat, Dragnea era considerat, până la condamnarea sa la închisoare, în 2019, cel mai influent politician din România, ocupând pe rând funcțiile de ministru de Interne, ministru al Dezvoltării Regionale și președinte al Camerei Deputaților.

 • Ca orice politician controversat de pe la noi, averea oficială a lui Dragnea diferă de cea vehiculată de presă și apropiați.

Cum arată averea lui Dragnea în acte

Judecat în două dosare („Teldrum” și „Vizita în SUA”) care i-au și adus o condamnare de trei ani și jumătate cu executare, fostul președinte al PSD a avut sechestru pe avere încă din 2017. 

Prejudiciile estimate de anchetatori în cele două dosare sunt de 127,5 milioane lei, respectiv 280.000 de dolari și 60.000 de euro.

 • Astfel, o mare parte din averea „oficială” a lui Dragnea poate fi regăsită în sechestrul dispus de DNA și în cea mai recentă declarație de avere a politicianului.

Pentru că suma care trebuie recuperată depășea valoarea întregii averi oficiale a lui Dragnea, DNA i-a pus sub sechestru toate bunurile: case, terenuri, acțiuni, conturi și bani dați cu împrumut.

Ce bunuri se află sub sechestru

Potrivit psnews.ro care citează informațiile DNA, lui Dragnea i s-a instituit sechestru pe următoarele bunuri:

 • un teren situat în municipiul Turnu Măgurele, cu suprafață de 2.913 metri pătrați și construcția aferentă acestuia; 
 • un apartament – tot în Turnu Măgurele, cu suprafață de 80 metri pătrați;
 • două autoturisme – Skoda Superb şi BMW X5;
 • conturi deținute de Liviu Dragnea;
 • suma de 630.000 de lei dobândită prin promisiune de vânzare-cumpărare;
 • suma de 280.000 lei dobândită cu titlu de chirie în anul 2015 şi 2016; 
 • sumele de bani existente sau care urmează a fi virate de terți, cu orice titlu, în patru conturi bancare deținute de Liviu Dragnea; 
 • sumele de bani datorate cu orice titlu suspectului de către terțe persoane (inclusiv sumele de 80.710 euro și 460.110 lei cu care Dragnea a împrumutat  hotelul Turris din Turnu Măgurele, precum și suma de 10.500 de lei datorată de organizația județeană Teleorman unui partid).

Cum arată ultima declarație de avere a lui Dragnea

Dacă ne raportăm la ultima declarație de avere pe care a depus-o Liviu Dragnea în luna iunie 2019, pe lângă bunurile aflate sub sechestru, regăsim 184.988 lei aflați într-un cont bancar.

 • De asemenea, încasa înainte de condamnare un salariu anual de 153.384 lei, bani de la care și-a luat însă adio odată cu pierderea funcției.

Bunuri omise de sechestru?

Într-un articol publicat în octombrie 2021 (după eliberarea lui Dragnea din închisoare), g4media.ro arăta că DNA a omis să îi indisponibilizeze fostului lider PSD două terenuri și o casă din Teleorman. 

Atât terenurile cât și casa ar fi fost deținute de politician din perioada noiembrie 2016-martie 2017, dar nu apar în declarațiile sale de avere.

 • Imobilele și terenul se află în localitățile Săelele și Lunca, la primele Dragnea fiind unic proprietar din 2016, iar la ultimul, fostul lider PSD are cotă de 1/2. 

Cele mai citite articole

Un reportaj realizat în 2018 de Știrile KanalD în comuna Săelele, prezenta imobilul scăpat de sechestru drept casa unde Dragnea a copilărit și pe care, după moartea părinților, a moștenit-o (informația este confirmată de o declarație a sa de avere din 2008) și a renovat-o complet. 

 • „În 2010, conform altei declarații de avere, Dragnea a donat casa, anexele și terenul de 1.626 mp fratelui său Viorel care a murit în 2013. În 2016, Dragnea a reintrat în posesie, tot printr-un act de donație, dar acest lucru nu a fost menționat vreodată în declarațiile sale de avere ulterioare, inclusiv în cea pe care politicianul a semnat-o la o lună după intrarea sa în pușcărie, în mai 2019, atunci când și-a pierdut mandatul de deputat”, se arată în articolul celor de la g4media.ro.

Alte bunuri atribuite de presă lui Dragnea

De-a lungul timpului presa și apropiații sau adversarii fostului președinte PSD i-au atribuit acestuia diverse proprietăți atât în țară cât și peste hotare.

 • Poate cea mai importantă proprietate despre care s-a spus că aparține fostului lider PSD este vila de lux din Brazilia. 

Aflată în stațiunea Cumbuco, la 30 de kilometri de Fortaleza, această vilă ar fi fost cumpărată, potrivit jurnaliștilor Rise Project, cu 750.000 de dolari, în 2010, de Mugurel Sorin Gheorghiaș, fost coleg de facultate cu Dragnea și unul din acționarii Tel Drum SA, firmă despre care s-a spus că aparține tot fostului președinte PSD.  

 • Altă proprietate impresionantă despre care s-a spus că aparține lui Dragnea este conacul din Alexandria. Fotografiată de la înălțime, locuința se află într-o curte de 6.895 de metri pătrați, mult mai mare decât un teren de fotbal, este prevăzută cu piscină și cu teren de tenis cu nocturnă.

S-a spus că pentru a evita trecerea în declarația de avere a suprafeței conacului din Alexandria, Dragnea a trecut că este în construcție. Numai că din imagini totul se vede că este construit deja!

„Liviu Dragnea a cumpărat prima parte din acest domeniu în anul 2002. De atunci a tot alipit patru curți vecine, ajungând la dimensiunea de 7.000 mp. Ca suprafața să nu mai pară așa mare, pe 23 martie 2011, i-a donat fiului 2.859 de mp, clădire plus construcție, astfel că în declarația sa de avere, mai apar doar 4.036 de mp.”, au scris jurnaliștii de la B1 Tv.

Ce spune Dragnea despre averea care nu ar apărea în declarația de avere

Fostul președinte PSD a declarat că proprietățile care i-au fost atribuite de presă de-a lungul timpului ar fi fost descoperite până acum de instituțiile abilitate.

 • „Am avut două cercetări din partea ANI în ceea ce privește așa-zisa avere, eu având declarația de avere începând cu 1996. (…) Au verificat în țară tot ce se putea verifica, nu numai ANI. (…) Au verificat și afară și au și scris că autoritățile braziliene nu au informații, nu au găsit dețineri ale mele sau ale interpușilor. Au mai spus că au cerut și-n SUA. În final, se clasează”, a spus Liviu Dragnea la Realitatea Plus.

De asemenea, la ieșirea din închisoare, în 2021, politicianul le spunea ziariștilor că nu a fost toată viața bugetar așa cum este acuzat, și că odată cu eliberarea sa va trăi din puținii bani care rămân în afara sechestrului și din banii iubitei sale Irina, cu 30 de ani mai tânără.

 • „În `96, când am devenit prefect, aveam un complex hotelier, trei restaurante, dintre care cel mai mare din județ, două centre en gros, trei magazine, aveam terenuri intravilane, aveam clădiri. De la 20 și ceva de ani am muncit de mi-au sărit capacele.(…) Ce-am avut ca terenuri, o mare parte le-am vândut ca să pot face la Alexandria un loc în care pot să stea copiii mei. Trăiesc din două treimi din salariu, pe restul fiind pus sechestru. Nu câștig foarte mult, dar cu ce câștigă Irina, cu ce mă mai ajută copiii, nu mor de foame, mai ales de unde am venit (n.r. – de la închisoare)”, a declarat Liviu Dragnea.

Iubita Irina, investiții de sute de mii de euro în imobiliare cât timp Dragnea a stat în pușcărie

Femeia din banii căreia Dragnea spunea că va trăi, Irina Alexandra Tănase provine dintr-o familie modestă din București. Părinții ei au fost angajați la Penitenciarul Rahova (tata a fost electrician, iar mama, asistentă medicală). 

 • În 2016, când era consilieră la cabinetul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și a completat o declarație de avere, Irina Tănase nu avea nimic, nici casă, nici mașină, nici bani în conturi. Salariul anual era de 24.122 de lei, adică 2.000 lei/lună.

Apoi, Irina a devenit „antreprenoare”, iar în decembrie 2020 și-a deschis o firmă de consultanță în afaceri și, din datele publice, ea a înregistrat un profit de 20.082 lei. În doar trei săptămâni din anul 2020, iubita lui Dragnea a obținut un câștig de peste 4.000 de euro.

 • Cât Liviu a fost în închisoare, iubita sa a investit în nume propriu 350.000 de euro în imobiliare, achiziționând un apartament în apropiere de Palatul Parlamentului și două terenuri cu ieșire la lac, în județul Ilfov.

Jurnaliștii newsweek.ro apreciau că un român cu salariu mediu ar avea nevoie de peste 45 de ani fără alte cheltuieli ca să strângă banii necesari achizițiilor făcute de iubita lui Dragnea. 

Cele mai citite articole