Elon Musk este unul dintre marii antreprenori și inovatori ai zilelor noastre.
- Vizionarul Elon Musk este co-fondatorul PayPal și Tesla, precum și fondatorul SpaceX, Neuralink și The Boring Company. El este CEO al Tesla și CEO/designer principal al SpaceX.
Succesul său uluitor a făcut să fie comparat cu alți oameni de afaceri vizionari, precum Steve Jobs, Howard Hughes, Henry Ford și Bill Gates. După ce a avut parte de o copilărie dificilă, Musk a dezvoltat o etică necruțătoare a muncii (se știe că lucrează de la 80 până la 120 de ore pe săptămână) și o viziune tenace și unică.
- În vara lui 2021, în „Topul celor mai bogați oameni din lume”, realizat de Forbes, s-a clasat pe locul II, cu o avere netă estimată la 151 de miliarde de dolari, fiind depășit doar de Jeff Bezos.
Interesant este că, potrivit pulicației Forbes, averea lui Musk a crescut considerabil de-a lungul ultimilor ani:
- în 2019, avea o avere de 22,3 miliarde dolari (locul 23 în „Top 400 miliardari”);
- în 2020, avea o avere de 24,6 miliarde dolari (locul 7 în „Top 400 miliardari”).
Între timp, pe parcursul a câteva luni, averea lui Elon Musk s-a mai modificat enorm. Iată cum!
Sfârșitul lui 2021 și începutul lui 2022 l-au transformat în cel mai bogat din lume
Potrivit publicației „Fortune”, care citează „Bloomberg”, în primele zile ale lui 2022, creșterea acțiunilor Tesla a dus averea lui Elon Musk la peste 300 de miliarde de dolari, ceea ce reprezenta dublu față de estimarea realizată de Forbes în vara lui 2021.
- Musk a devenit prima persoană din istorie care a trecut pragul de 300 de miliarde de dolari în noiembrie.
- Altfel spus, începutul de an l-ar fi transformat pe Musk în cel mai bogat om din lume.
Tesla Inc. a raportat că și-a doborât recordul anterior pentru livrările de vehicule (ajungând la peste 936.000 de mașini în 2021), stimulând o creștere a acțiunilor producătorului de mașini electrice.
- Astfel, potrivit Bloomberg Billionaires Index, averea lui Musk a crescut pe 3 ianuarie, cu 33,8 miliarde de dolari, ajungând la 304,2 miliarde de dolari. Jeff Bezos, a coborât pe locul II în top, cu o avere de 196 de miliarde de dolari.
Mai exact, acțiunile Tesla au crescut pe 3 ianuarie cu 13,5%, până la 1.199,78 dolari, după ce rezultatele din trimestrul al patrulea au depășit cu mult estimările analiștilor pentru livrările de mașini.
Evaluarea de piață a companiei a depășit din nou 1 trilion de dolari la finalul lui 2021, după o scădere în noiembrie și începutul lunii decembrie.
Specialiștii au apreciat că Musk, care deține aproximativ 18% din Tesla, a contribuit la această scădere când a spus că își va reduce participația în companie cu 10%. El a vândut acțiuni în valoare de peste 10 miliarde de dolari în noiembrie, acțiune ce a făcut parte dintr-un plan de a genera numerar pentru a plăti obligațiile fiscale.
Cele mai citite articole
Valoarea de 304,2 miliarde de dolari nu a fost însă maximum atins de evoluția averii lui Elon Musk.
- „Averea netă a lui Musk, care include și participația sa în compania producătoare de rachete SpaceX, a atins un maxim de 340 de miliarde de dolari la finalul lui 2021, depășind valoarea netă de vârf ajustată în funcție de inflație a lui John D. Rockefeller și făcându-l cel mai bogat om din istoria modernă”, a scris publicația Fortune în ianuarie 2022.
Elon Musk a pierdut 10% din avere într-o zi, pe măsură ce acțiunile Tesla au scăzut
Totuși, luna ianuarie 2022 a marcat un început instabil pentru CEO-ul Tesla, Elon Musk.
- Potrivit Forbes, pe 27 ianuarie, valoarea acțiunilor producătorului de mașini electrice au scăzut cu 11%, după ce cu doar o zi înainte Tesla a înregistrat profituri record. Astfel averea lui Musk a scăzut cu 24,5 miliarde de dolari. Chiar și așa el a rămas încă cea mai bogată persoană din lume, cu 218,3 miliarde de dolari.
Scăderea bruscă a acțiunilor a survenit după ce Tesla a avertizat acționarii, în seara zilei de 26 ianuarie 2022, că problemele lanțului de aprovizionare pot împiedica creșterea în acest an. Astfel, la închiderea pieței din 27 ianuarie, acțiunile Tesla se tranzacționau la 829,10 dolari per acțiune, în scădere de la aproape 1.200 dolari pe acțiune la 3 ianuarie.
- Publicația Forbes precizează că rar se întâmplă ca un miliardar să piardă 10% din avere într-o singură zi și să rămână în continuare cea mai bogată persoană din lume.
În continuare, la finalul lunii ianuarie 2022, Musk îl devansa în topul Forbes al miliardarilor pe CEO-ul LVMH, Bernard Arnault (cu o avere de 188,6 miliarde de dolari) și pe fondatorul Amazon, Jeff Bezos (cu o avere de 165,5 miliarde de dolari).
După cum se vede, averea lui Elon Musk este în continuă modificare, dar, indiferent de fluctuațiile apărute, pe parcursul ultimilor ani, aceasta a crescut impresionant.
- Numai în 2021, Musk a adăugat 116 miliarde de dolari la averea sa netă, cel mai mare câștig pe un an pe care Forbes l-a urmărit vreodată.
Noile proiecte ale lui Musk au șanse mari să îi crească averea
Nu este de mirare ca și în următoarele perioade averea CEO-ului de la Tesla să sufere modificări. Mai ales că anul acesta Musk anunță proiecte mărețe.
- SpaceX vrea să trimită nu mai puțin de 52 de rachete în spațiu, în anul 2022. Informația a fost lansată chiar de către NASA, pentru că Elon Musk pare să fie destul de secretos în această privință.
Îndeplinirea obiectivului ar doborî recordul companiei de 31 de lansări, pe care l-a atins anul trecut, deci 2022 ar putea fi un an încununat de succes absolut pentru miliardarul inovator.
Totodată, a lansat idea că Tesla s-ar putea să nu se mai concentreze pe mașini electrice.
- Elon Musk spune că un robot umanoid este „cel mai important produs” pe care compania îl dezvoltă în 2022. Acesta a mai afirmat că pentru el proiectul Optimus „are potențialul de a fi mai semnificativ decât afacerea cu autovehicule”.