Averea lui Cătălin Scărlătescu

Se știe că prepararea unor mese delicioase te face fericit. Mai nou, dacă reușești să ajungi la un anumit nivel profesional, bucătăria îți poate aduce și bani frumoși.

Meseria de bucătar a suferit o schimbare uriașă la noi în țară, în comparație cu anii 90. Astăzi, competițiile de gastronomie de la tv au transformat profesia de chef bucătar într-una dintre cele mai apreciate de către cei tineri. Ca bucătar ai posibilitatea să îți demonstrezi din plin creativitatea și să trăiești un sentiment de autoîmplinire, și, nu în ultimul rând, ajungi să câștigi bani frumoși.

  • De exemplu, în SUA, bucătarii câștigă în jur de 11 dolari pe oră în primii ani de pregătire, în Marea Britanie salariul este de aproximativ 9,47 lire pe oră. În Germania, stagiarii din primul an primesc între 660 și 710 de euro brut pe lună, dar salariul lor crește pe fiecare an de formare. 

Modelele tinerilor de la noi din țară care vor să devină chefi sunt vedetele de pe micul ecran care fac parte din juriile competițiilor culinare, una dintre ele fiind chef Cătălin Scărlătescu. 

catalin scarlatescu3.jpg
  • Te-ai întrebat cât câștigă un chef cu notorietatea juratului de la „Chefi la Cuțite”? Dacă ai făcut-o, dar nu ai găsit încă răspuns, încercăm să te ajutăm noi să îți faci o părere pe baza informațiilor publice apărute până acum în presă.

Ce salariu are la Antena 1?

titani-la-cutite-episodul-1-antena-1.jpg

După 9 sezoane în care emisiunea „Chefi la cuțite” a fost lider de audiență, Cătălin Scărlătescu, alături de colegii lui de emisiune, chef Sorin Bontea și chef Florin Dumitrescu, lansează un nou proiect și mai incitant, „Chefi fără limite”.

Emisiunea ce are premiera luna aceasta pe Antena 1, este un format original, care a fost filmat în insulele grecești, fiind primul show TV din România care va combina într-un mod spectaculos gătitul cu călătoriile și aventura, oferindu-le telespectatorilor un spectacol gastronomic, asezonat cu destinații superbe și situații pline de suspans și adrenalină.

Cu așa carte de vizită, după ce au reușit să aducă timp de 9 ani audiențe record pentru Antena 1, nu e de mirare că salariile celor trei chefi sunt pe măsură. 

  • În 2020, chef Scărlătescu era plătit cu 1.600 euro pe lună la Antena 1, după cum mărturisea acesta pentru impact.ro.
  • Un an mai târziu, simpaticul chef ar fi ajuns să încaseze la „Chefi la Cuțite” 2.500 de euro lunar, potrivit money.ro. 

Cu siguranță, noul format de emisune, „Chefi fără limite”, îi aduce lui Cătălin Scărlătescu un salariu și mai mare, care nu a fost încă dezvăluit.

Onorariu pentru petreceri private

scoici-catalin-scarlatescu.jpg

Notorietatea pe care i-a oferit-o televiziunea se reflectă și în sumele pe care juratul de la „Chefi la Cuțite” le percepe pentru a realiza meniul pentru o petrecere privată. Cătălin Scărlătescu găteşte la standarde înalte, că doar nu degeaba a lucrat în cele mai tari restaurante din lume, aşa că a devenit interesant pentru milionarii ţării, care se ţin de petreceri.

  • Dacă ne gândim că în 2013, la Cluj, Scărlătescu a primit (potrivit libertatea.ro) 5.000 de euro, să se ocupe de petrecerea de nuntă a fiicei unui important producător de carne din România, înseamnă că astăzi, când notorietatea sa este cu mult mai mare, onorariul este unul pe măsură.

Cele mai citite articole

Ce afaceri are Cătălin Scărlătescu?

93154215_2675694289202069_6052879848131526656_n.jpg

Dincolo de micul ecran și munca pe care o prestează în cadrul diferitelor petreceri private, Scărlătescu a intrat și în afaceri.

  • În anul 2004 s-a asociat cu bucătarul italian Claudio Moras în Casa Emanuel SRL din Bucureşti, prin care administrau restaurantul de „Il Gambero Rosso”. 
  • A continuat să fie antreprenor al restaurantelor „Burger și Scoici” din București și Constanța, dar și al serviciului de delivery „Casolet”. 

Platforma de delivery „Casolet” a fost lansată în 2020, perioadă în care chef Scărlătescu a încercat să profite de pandemie, oferindu-le oamenilor posibilitatea să comande mâncare acasă, la „casoletă”

 „E un proiect la care mă gândesc de ceva vreme, dar întotdeauna eram prins cu altele. Perioada asta am folosit-o pentru a pune la punct casolet.ro, pentru că la fiecare sărbătoare oamenii mă întreabă de unde pot lua cozonac, sau coaste, sau drob. Am intrat în bucătărie acum câteva zile pentru că din momentul în care am format echipa am stat cu toții în izolare 2 săptămâni, să fim safe și să respectăm toate procedurile. Este un proiect care va continua și după Paște, funcționând ca un site de delivery, unde oamenii pot comanda de mâncare în fiecare zi”, declara Cătălin Scărlătescu în 2021 pentru impact.ro.

  • Potrivit aceleiași surse, cifrele înregistrate anul trecut pe listafirme.ro, reflectau eforturile juratului de la „Chefi la Cuțite”. În 2019, de pildă, cifra afacerilor se ridica la 1.413.795 de lei, cu un profit net de 33.110 și datorii de 142.300. În 2018, cifra afacerilor era de 4.052.840, iar profitul net era de 758.575 le și datoriile de 210.977.
19060022_1183195528451960_7960203532877356345_n.jpg

Totodată, Scărlătescu și-a asociat imaginea cu numeroase restaurante, ocupându-se și de pregătirea bucătarilor din mai multe restaurante din țară.

Nu în ultimul rând, organizează festivaluri gastronomice în mai multe orașe din țară.

scarlatescu.jpg

Cum a început să lucreze chef Scărlătescu în bucătărie?

Cătălin Scărlătescu s-a născut în 1972 la Constanța și a fost pasionat de arta culinară încă de când era copil. Nu este nicio mirare dacă ne gândim că cei din familia sa lucrau în domeniul alimentației publice. Asta îl face acum să spună că a învățat să meargă în picioare ținându-se de fețele de masă din restaurant.

  • „Pe mine, de la maternitate m-au adus direct la restaurant pentru că ai mei, toți, lucrau în branșa asta.Toți, părinți, unchi, bunici, toți au fost în industria asta. Practic eu am învățat să merg ținându-mă de fețele de masă din restaurant”, a declarat Scărlătescu într-un interviu pentru life.ro.
Untitled-1.jpg

La 16 ani, când muncea pe post de curier la Hotelul Flamingo din Eforie Sud, s-a hotărât să devină bucătar. Înainte însă a trecut prin treburile din subsolul bucătăriei precum curățenie, manipulare marfă sau curățatul legumelor.

  • „Un an de zile am fost și eu șef… șeful cartofilor. Cred că am curățat tone. Pe vremea aia, nu existau cartofi tăiați și congelați, totul se făcea manual”, declara Scărlătescu pentru viva.ro. 

La vârsta de 20 de ani a plecat din țară și a lucrat pe vapor ca stewart, apoi, a rămas în Germania unde a lucrat pentru restaurante de top.

  • După experiența din Germania, chef Cătălin Scărlătescu s-a întors în România unde a lucrat ca bucătar la restaurantul Angels, după care a fost Executive Manager la Museum, în Cotroceni. A lucrat apoi mulți ani și la Howard Johnson.
856381l-1360x0-w-216bd49a.jpg

Din această postură, Scărlătescu a fost cooptat în juriul primului show culinar din România, „Masterchef” de la Pro TV, 2012, făcând echipă cu aceeași chefi cu care a lucrat la „Chefi la Cuțite” pe Antena 1 și, mai nou, la „Chefi fără limite”.

Cele mai citite articole