Este considerat unul dintre cei mai talentați fotbaliști români din toate timpurile, performanțele lui din teren aducându-i titulatura de „Briliantul”. Adrian Mutu este cel mai bun marcator din istoria naționalei României, cu 35 de goluri înscrise, record pe care îl împarte cu Gheorghe Hagi.
- Viața sa a cunoscut suișuri și coborâșuri, la fel ca și averea. Cândva, în anii săi de glorie, pe când juca la Chelsea, Adrian Mutu se etala cu un telefon mobil Vertu de zeci de mii de euro și conducea un Aston Martin Vanquish de peste 300.000 de euro.
Astăzi, fostul mare fotbalist este mult mai cumpătat, asta și datorită vârstei, dar mai ales a averii sale care s-a subțiat considerabil în urma greșelilor pe care Mutu le-a făcut în viață; eșecuri pe care astăzi și le asumă și le regretă.
- A jucat la Dinamo, Inter, Chelsea, Juventus și Fiorentina și a acumulat o avere impresionantă din fotbal, însă a pierdut foarte mulți bani din cauza scandalurilor legate de consumul de droguri.
El a fost suspendat de două ori în carieră după ce a picat la testele antidoping.
Cel mai scump jucător român din istorie
Născut în 1979, Adrian Mutu și-a început cariera de fotbalist profesionist în 1996, la FC Argeș Pitești, de unde, în 1998, a fost vândut pentru 760.000 de dolari la Dinamo București. Aici, performanțele sale imense (a înscris 26 goluri în 18 de jocuri), i-au asigurat, în 1999, transferul la Inter Milano pe suma de 1.500.000 de dolari. Succesul în Seria A avea să îl cunoască abia în 2002, la AC Parma, de unde a atras atenția marilor cluburi ale lumii.
- În august 2003, Chelsea i-a plătit Parmei 22,5 milioane de euro pentru transferul lui Mutu, „Briliantul” devenind cel mai scump jucător român din istorie, performanță neegalată încă.
La Chelsea, Mutu a debutat cu patru goluri în trei meciuri, devenind un zeu în capitala Angliei. Stilul său dezinvolt și evoluțiile extraordinare de la începutul carierei la Chelsea l-au transformat într-un idol pentru fani. Printre cei care îl adulau pe Mutu se afla și Arkady, fiul patronului Roman Abrammovich.
Transferul lui Mutu părea să devină un adevărat succes financiar pentru clubul din Londra, dar s-a dovedit cel mai mare eșec din era Abramovich la Chelsea.
Mutu, de la extaz la agonie
- La Chelsea, Adrian Mutu câștiga, în 2004, 2 milioane de euro pe an, plus bonusuri de încă 1 milion peste salariu, ceea ce era o sumă foarte mare raportată la fotbalul de acum 18 ani.
Românul a început însă să „guste” prea mult din faimă și din viața de noapte londoneză. Așa a ajuns să consume cocaină și să dea un randament din ce în ce mai slab la club. A intrat în conflict cu antrenorul Jose Mourinho care a decis îndepărtarea lui, comandând un test antidrog.
- S-a dovedit că Mutu consumase cocaină și a fost concediat de la Chelsea, iar clubul i-a cerut despăgubiri uriașe pentru prejudicii de imagine: 17 milioane de euro, mai mult decât era estimată întreaga avere a românului.
A fost obligat să părăsească clubul prin ușa din spate.
Ulterior, în 2010, în timp ce juca la Fiorentina, Mutu a fost suspendat pentru 9 luni din cauza consumului de Sibutramină.
Pe primele locuri în topul celor mai bogați sportivi români
În 2004, la 25 de ani, Mutu avea o avere estimată la 10 milioane de euro, bani strânși din fotbal.
Fotbalistul investea în acel an într-un club bucureștean (300.000 de dolari), dar și într-o fabrică de blugi, care își vindea produsele într-un magazin deschis la Paris.
- Mai mult, Pepsi și Adidas, semnau contracte de publicitate cu românul, aducându-i venituri de circa 2,5 milioane de euro.
De altfel, din 2003, când atacantul român a ajuns la Chelsea, contractele de publicitate au început sa curgă. Branduri precum Dolce&Gabanna, Gap, Mizuno, Cardinal Motors, Undici, Cotton Belt, Perenna sau Pepsi l-au curtat pe Mutu cu oferte tentante.
După „scandalul cocaina” de la Chelsea, „Briliantul” a pierdut contractele de publicitate, iar veniturile i s-au redus enorm. Cu un an în urmă trecuse printr-un costisitor proces de divorț, în urma căruia a pierdut peste un milion de euro în favoarea fostei sale soții, Alexandra, și a băiețelului lor de doi ani, Mario.
- Chiar dacă viitorul nu suna deloc bine pentru fotbalist, în 2007, după transferurile la Juventus și Fiorentina, îl găsim în clasamentul celor mai bogați sportivi şi tehnicieni români. În Top 300, publicat de revista „Capital”, Adrian Mutu ocupa locul 7 cu o avere de 12-13 milioane de dolari.
La aceea vreme, Mutu deținea mai multe proprietăți valoroase: o casă de 300 de metri pătrați la Florența, o reședință de 1,5 milioane euro lângă Miami, în orășelul Coral Gables, o pensiune în Toscana, o vilă la Pitești, un apartament în Floreasca.
Un nou divorț îi diminuează averea
În 2005, Mutu s-a căsătorit pentru a doua oară, cu modelul dominican Consuelo Matos Gómez, fiind cununați de către Nicu Gheară, personaj al lumii interlope. Au doi copii împreună, Adriana, născută în 2006, și Maya Vega, născută în 2008. În anul 2013, Mutu a divorțat de Consuelo, iar în urma partajului averea sa avea să se diminueze din nou.
- „Casa de la Miami am vândut-o pentru că am divorțat de Consuelo. Am făcut partajul. (…)Depinde la ce nivel vreau să trăiesc. Am patru copii. Dacă vreau să stau doar pe bărci și prin vacanțe e mai greu. Am avut și yacht. Acum nu-și mai permite nimeni care nu mai lucrează să stea în lux”, declara Adrian Mutu, în 2019, la „Prietenii lui Ovidiu”.
Potrivit impact.ro, fostul căpitan al Naționalei ar plăti pentru fiecare dintre cei trei copiii ai săi o pensie alimentară de 2.000 de euro/lună.
- Asta înseamnă că Mutu scoate din buzunar nu mai puțin 6.000 euro pe lună, adică aproximativ 72.000 euro pe an.
Investiție păguboasă după retragerea din fotbal
După 20 de ani de fotbal, Adrian Mutu își încheia cariera de fotbalist lăsând impresia că nu a ajuns nici la jumătate din potențialul său.
În 2013, a investit într-o fabrică de biodiesel, la Oradea, alături de Adrian Marțian, partenerul său de afaceri. Suma totală vehiculată la momentul respectiv a fost de aproximativ 10 milioane de euro.
Era vorba despre o instalație de biodiesel pe bază de rapiță, amenajată într-o hală de 3.000 metri pătrați, pe trei linii tehnologice, care aveau o capacitate de producție de 72 de tone pe zi. Mutu se aștepta ca acest gen de afacere să fie una dintre afacerile viitorului, ca urmare a normelor europene care cereau ca un anumit procentaj din motorină să fie bio.
Din păcate pentru fostul fotbalist la începutul lui 2015, fabrica a dat faliment, moment în care între cei doi parteneri de afaceri a intervenit un conflict. Fabrica a fost vândută pentru suma de 5 milioane de euro.
- „Nu vreau să spun câți bani aveam când m-am lăsat, dar am pierdut 3 milioane de euro în fabrica de biodiesel pe care o aveam la Oradea cu băiatul ăla Marțian… Fabrica a intrat în faliment și nu m-am ales cu nimic. Dar pot să trăiesc liniștit, am bani”, a povestea Adrian Mutu, pentru GSP, în 2019.
Banii obținuți din antrenorat
Mutu și-a început cariera de antrenor în 2018 pe banca echipei Voluntari cu care a semnat un contract pentru doi ani. Mandatul său a durat însă doar două luni.
În iulie 2018, Mutu a devenit antrenorul echipei a II-a a clubului Al Wahda din Emiratele Arabe Unite, de care s-a despărțit în ianuarie 2020, când a preluat echipa națională de tineret a României.
- Mutu a încasat la echipa secundă a celor de la Al Wahda 15.000 de euro pe lună, salariu cu 6.000 de euro mai mare decât cel pe care-l încasa la Voluntari, în calitate de antrenor.
La conducerea României U21, Mutu a fost remunerat cu 5.000 de euro pe lună.
Cu Mutu la conducere, România U21 s-a calificat la Campionatul European U21 din anul 2021. La turneul final, deși România nu a pierdut vreun meci, remizând cu Țările de Jos și Germania și învingând Ungaria, tricolorii mici nu au trecut de faza grupelor.
În mai 2021, Mutu și-a reziliat contractul cu Federația Română de Fotbal și a devenit antrenor principal la FC U Craiova 1948, echipă nou-promovată în Liga I, la care a fost remunerat lunar cu suma de 7.000 de euro. Pe 4 octombrie 2021 contractul său a fost reziliat.
- În martie 2022, Mutu a semnat cu rapid un acord valabil pe un an și jumătate, în calitate de antrenor, urmând să aibă un salariu lunar de 10.000 de euro.
Contracte de publicitate
Potrivit celor de la Impact.ro, Adrian Mutu a avut în ultimii ani venituri considerabile, atât din fotbal, dar și din contractele de publicitate.
- De exemplu, în 2020, semna un contract de imagine cu o casă de pariuri, de unde încasa aproximativ 15.000 de euro. Contractul a fost pe durata unui an, aducându-i venituri constante de 22.000 de euro.
Mai nou, „Briliantul” a semnat un contract de imagine cu o clinică medicală privată, reclamele putând fi văzute pe panourile publicitare din București. De asemenea, are o colaborare cu o firmă de haine și o firmă de băuturi energizante.
„Ar fi putut avea zeci de milioane de euro”
Astăzi, la 43 de ani, Adrian Mutu se află la a treia căsătorie, fiind tată pentru a patra oară, și având în față o carieră promițătoare de antrenor.
Cariera sa lasă un gust amar când vine vorba despre șansele pe care le-a avut fotbalistul și cărora le-a dat cu piciorul.
- „Îmi pare rău pentru el, putea să fie nu golgeterul maxim al naționalei, dar putea să aibă atâtea milioane, zeci de milioane de euro. Nu e un băiat sărac, dar astăzi Mutu putea să cumpere Dinamo sau orice club. La început a avut un contract de 5 ani a trei milioane de euro. Dacă el continua evoluțiile bune și în anul doi, se schimba situația. În 10 ani putea să câștige 40-50 de milioane de euro, așa cum a câștigat Chivu. A dat cu piciorul, chiar dacă acum e bine. A avut și insuccese familiale, dar acum s-a aranjat. (…) Eu cred că va avea un viitor pentru că trebuie să recupereze din ce n-a mai recuperat ca jucător”, declara fostul lui impresar, Ioan Becali pentru GSP.ro.