Averea Andreei Esca

Andreea Esca este unul dintre cei mai apreciați oameni de televiziune din România și imaginea Pro Tv. Ea prezintă de peste 20 de ani cel mai audiat buletin de știri din țară, cu o medie de 1,6 milioane de telespectatori pe primele 7 luni din 2020.

Popularitatea și profesionalismul ei au dus la crearea unei legende vizavi de salariul colosal pe care l-ar încasa. Mai mult, celebritatea ei a dus la producerea unui scandal în 1999, atunci când Esca a apărut în manualul de istorie pentru clasa a XII-a, alături de Mihai Viteazul.

 • Deși s-au făcut o grămadă de speculații pe seama salariului Andreei Esca, cea mai mare parte a averii știristei provine din afacerile pe care le are alături de soțul ei, Alexandre Eram, cel care deține compania de cosmetice de lux Melkior. Aceasta nu este însă singura afacere deținută de familia Andreei Esca.

În ce constă averea familiei Andreei Esca

Potrivit Money.ro, prezentatoarea de televiziune și soțul său au făcut investiții în ultimii 15 ani în imobiliare și în turism. Pe lângă vila lor (estimată la aproximativ 350.000 de euro), cei doi mai dețin un bloc de birouri în zona Calea Călărașilor-Pache Protopopescu, o vilă în zona Armenească din București, o clădire istorică estimată la circa jumătate milion de euro, închiriată unei firme de publicitate.

 • Totodată, soții Eram au o casă de vacanță la Snagov, câteva căsuțe refăcute, pentru a fi închiriate doritorilor de agroturism, la Porumbacu de Sus, Sibiu (localitatea unde vedeta a copilărit), o casă istorică în centrul orașului Cluj-Napoca, pe care au de gând să o transforme într-un hotel și un apartament la Neully-sur-Seine, o suburbie a Parisului.

Ce salariu are Andreea Esca la Pro Tv?

Această întrebare a devenit un subiect de glumă încă de acum mulți ani pentru cei din televiziune. Încă de la începutul anilor 2000, gurile rele vehiculau că salariul Andreei Esca ajungea la aproximativ de 1 miliard lei vechi. 

Vedeta a recunoscut că urăște să fie întrebată despre salariul său, motiv pentru care nu a dezvăluit niciodată suma pe care o încasează lunar.

 • „Am contract pe o perioadă nedeterminată, iar salariul, nedeterminat”, glumea Andreea Esca într-un interviu acordat actorului Marius Manole.

Totuși, salariul vedetei este unul considerabil.

 • „Pe surse”,  Andreea Esca ar fi remunerată lunar la Pro Tv cu suma de 20.000 de euro. 

Averea ei crește considerabil și din contractele de imagine pe care le are, la care se mai adaugă și propriile afaceri. Andreea Esca este redactorul șef al propriei reviste, A’list Magazine. Totodată, Andreea Esca a condus timp de 10 ani revista The ONE.

De la salariul de 150 de dolari, la o carieră de succes 

Andreea Esca a debutat în televiziune la vârsta de 19 ani, în 1992, prezentând jurnalul de seară de la TV SOTI, primul post de televiziune independent din România. Pe atunci Esca avea un salariu de 150 dolari, după cum a dezvăluit pentru paginademedia.ro Virgil Popescu, unul dintre fondatorii SOTI.

 • Înainte de Pro TV, Andreea Esca a învățat meserie în redacția postului de televiziune CNN, chiar în Statele Unite, alături de studenți din întreaga lume, după ce a obținut o bursă de studii.

Din ianuarie 1995, adică de 27 de ani, Andreea Esca a început să apară la pupitrul știrilor Pro Tv, devenind imaginea trustului.

 • De atunci, cariera Andreei Esca a atins borne impresionante: a fost numită de două ori „Femeia anului”, a câștigat „Premiul pentru cel mai bun prezentator de știri” (2001, 2002, 2003), Premiul CNA (2002), premiul „Cel mai iubit om de televiziune” (2003) etc. 

De asemenea, s-a implicat în numeroase campanii de binefacere, fiind membră a fundației „Renașterea”.

Activitatea sa de prezentator TV nu s-a oprit doar pe teritoriul României. Esca face parte din echipa de reporteri „CNN World Report”, realizând transmisiuni în direct din Paris, Madrid, Helsinki, Varșovia și SUA.

Alexandre Eram și Andreea Esca, o căsnicie fericită și afaceri de succes

Alexandre Eram și Andreea Esca sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani și au împreună doi copii. 

 • Soțul vedetei Pro Tv s-a născut, în 1970, în Statele Unite ale Americii și a crescut într-un cartier din Michigan. Ulterior familia sa a luat decizia de a se muta în Franța, mama lui fiind franțuzoaică, iar tatăl lui, un arhitect armean care trăiește la Paris.

Cei doi s-au cunoscut la o petrecere, moment din care, Andreea Esca a tot încercat să ajungă la inima omului de afaceri, după cum a povestit chiar ea în mai multe interviuri.

Acum, cuplul are doi copii, Alexia și Aris Melkior, și mai multe afaceri de succes. 

Ce cifre de afaceri a avut compania de cosmetice de lux 

Compania de cosmetice de lux deținută de familia Andreei Esca a fost  fondată în urmă cu 25 de ani de Alexandre Eram. Este vorba despre compania Sonya Mod S.A., care deține brandul Melkior.

Cele mai citite articole

Dețin magazine în toată țara și comercializează produse cosmetice, începând de la farduri, rujuri, fonduri de ten, mascara, ojă și până la vopsea de păr. 

De-a lungul anilor, afacerea s-a tot extins, sub același brand fiind deschise două școli de machiaj și de manichiură.

 • Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, prezentate de showblitz.ro, firma Sonya Mod S.A. a avut o cifră de afaceri de 21.026.273 lei în anul pandemic 2020, în scădere față de anul precedent când înregistra 28.974.977 lei. Profitul net înregistrat în 2020 a fost de 60.846 lei, mult mai bine decât în 2019 când firma apare pe pierdere cu suma de 1.042.750 lei.

Turism în satul bunicilor

Printre locuințele deținute de familia Andreei Esca se află și locuința de la poalele Munților Făgăraș, în Porumbacu de Sus, satul bunicilor săi, în care știrista a copilărit.

 • În 2017, știrista s-a extins pe zona de turism. După multe negocieri cu localnicii din Mărginimea Sibiului, Andreea a reușit să cumpere mai multe case în Porumbacu de Sus, pe care le-a transformat într-un lanț de pensiuni după ce le-a restaurat de la zero.

La Oberwood, Andreea Esca a dat drumul la rezervări în urmă cu câțiva ani, cele cinci case putând fi închiriate pe site-urile de turism.

 • Firma Oberwood S.R.L., deținută de cei doi și care se ocupă cu aceste pensiuni a fost înființată în 2020 și după primul an de activitate a înregistrat un profit net de 138.980 lei.

Venituri substanțiale din firma de producție cinematografică și „Atelierul de Vise”

Andreea Esca deține și o firmă specializată în activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, prin care își derulează afacerile din domeniu.  

Andreea Esca SRL a fost înființată în 1998, dar ultimii ani au fost cei mai prolifici, înregistrându-se câștiguri consistente. 

 • Dacă până în 2014, profitul anual al firmei Andreea Esca SRL era, în medie, de câteva zeci de mii de lei, totul s-a schimbat începând cu 2015, când profitul a fost de 209.214 lei, scrie wowbiz.ro. Trendul ascendent s-a menținut, iar în 2016, Andreea Esca SRL a bifat un câștig de 334.105 lei, iar în 2017 un câștig de 525.7056 lei.

Cifra de afaceri pe 2018 a aceleiași firme arată un câștig net de 423.922 de lei.

 • Astfel, în 4 ani, Andreea Esca SRL a produs un profit net total de 1.492.947 de lei, adică aproximativ 330.000 de euro.

Soții Andreea Esca și Alexandre Eram mai sunt implicați și în alte afaceri, precum Atelierul de Vise, firmă care se ocupă cu organizarea târgurilor de modă pe care le face jurnalista TV.

 • Chiar dacă anul 2020 nu a fost tocmai profitabil pentru această afacere, din cauza pandemiei, ieșind pe pierdere cu 97.344 lei, în 2019, Atelierul de Vise a înregistrat un profit net de 218.139 lei.

Potrivit libertatea.ro, În 2019, Andreea Esca SRL și Atelierul de Vise SRL, firme deținute de prezentatoarea TV, au avut o cifră de afaceri de 1.488.359 de lei, respectiv 497.030 de lei. În total, în jur de 405.000 de euro.

Investiție imobiliară în București, o adevărată lovitură financiară

Anul trecut, publicația playtech.ro scria că vedeta de la Pro Tv a realizat o investiție majoră, pe care o gândea alături de soțul ei de ani buni; o investiție care îi va aduce 100.000 de euro pe lună.

Această lovitură pe plan financiar este darea în folosință a clădirii de birouri, pe care Esca o are în zona Calea Călărașilor – Pache Protopopescu. 

 • Clădirea Pro Tower oferă birouri de 250 de metri pătrați pentru 2.625 de euro pe lună. Asta înseamnă că chiria pe metru pătrat ajunge la aproximativ 10,5 euro pe lună. Un mic calcul ne arată că suprafața totală de 11.035 metri pătrați sau cei 9.690 de metri pătrați utili îi vor aduce Andreei Esca 101.745 în fiecare lună, scria playtech.ro. 

Hotel cu apartamente de lux în Cluj

O altă investiție imobiliară de anvergură a familiei Eram este un hotel din Cluj-Napoca, aflat lângă catedrala catolică. 

 • Potrivit click.ro, cei doi soți au cumpărat un teren de 439 de metri pătrați din centrul Clujului, pe care se află o clădire istorică. Cum nu au avut voie să o dărâme, ei au făcut, împreună cu o echipă de arhitecți, un plan de restaurare a imobilului și de transformare a acestuia într-un hotel cu apartamente de lux. 

Această afacere este una cu potențial, și îi va putea aduce vedetei alte venituri serioase.

În 2018 a renunțat la o afacere pe care o derula de 14 ani

În afaceri există și riscuri, iar ele nu le ocolesc nici pe vedete. Așa se face că în 2018, Andreea Esca a fost nevoită să renunțe la afacerea cu haine pentru copii pe care o lansase în 2004.

 • Era vorba despre o linie de body-uri pentru nou-născuți, „by Andreea Esca”, care a avut un succes teribil. În anul 2009, afacerea era chiar la apogeu, scrie click.ro, vedeta vânzând anual 200.000 de body-uri semnate de ea. 

Dar în 2018 totul a luat-o pe o pantă descendentă, iar rețeaua de magazine Z (deschise în București, Cluj-Napoca, Constanța, Iași și Timișoara), care vindea haine pentru copii cu semnătura „by Andreea Esca”, și-a restrâns drastic activitatea.

Cele mai citite articole